При променено обвинение не могат да екстрадират Цветан Василев

При променено обвинение не могат да екстрадират Цветан Василев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото КТБ, по което са събрани 250 тома доказателства, попада в ръцете на нов наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура, но според казаното вчера от говорителя на ВКП Румяна Арнаудова - това нямало да попречи на разследването. Ако обвинението се беше запазило, делото щеше да се гледа от Сoфийския градски съд (СГС), но по новото компетентен е Специализираният наказателен съд, напомня в свой анализ сайтът "Съдебни репортажи".

Новината за допусната екстрадиция на Цветан Василев от първоинстанционния съд в Белград днес предизвика специална пресконференция в прокуратурата, заради „засиления медиен интерес“, обявиха оттам.

Същото първоинстанционно решение бе произнесено преди година и половина, а след това Апелативният съд в Белград го отмени. Днес говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров анонсира, че разследването „КТБ“ оттук насетне (две години след започване на делото) е в компетентността на специализираната прокуратура, заради открити от прокуратурата данни, че Цветан Василев е ръководил организирана престъпна група от 13 души‚ “създадена с користна цел и с цел да се извършват длъжностни присвоявания като цяло“.

На брифинга специално бе подчертано, че прокуратурата е „положила максимални усилия да осигури правото на защита“ на Цветан Василев, като го е призовала редовно по реда на международната правна помощ. „Дори и да не се яви – ще имаме доказателства за спазена процедура”, акцентира пред медиите Румяна Арнаудова.

Така от пресконференцията разбираме няколко неща. Делото, по което са събрани 250 тома доказателства, попада в ръцете на нов наблюдаващ прокурор от специализираната прокуратура, но, по думите на говорителя на главния прокурор, това нямало да попречи на разследването. Ако обвинението се беше запазило, делото щеше да се гледа от Сoфийския градски съд (СГС), но по новото компетентен е Специализираният наказателен съд.

Подмяната се случва десетина дни, след като зам.-главния прокурор Борисов Сарафов изрази недоволството си срещу Софийския градски съд (СГС) в изразената на сайта на прокуратурата лична позиция по воденото срещу него гражданско дело от разследваща полицайка от ГДБОП.

И третото нещо, което разбираме, е, че прокуратурата е забравила за значението на производството за екстрадирането на Цветан Василев. България официално е поискала екстрадицията на Цветан Василев по обвинение източване на 206 млн. лв. от КТБ. След като делото е приключило на първа инстанция в Сърбия, това значи, че и на втората инстанция, в която сега е, може да се разглежда само това искане за екстрадиция.

Основен принцип при екстрадирането на обвиняеми обаче е, че „лицето, предадено от друга държава, може да бъде съдено само за престъплението, за което е предадено“ (чл. 31 ЗЕЕЗА). Казано просто и в заключение – ако Сърбия екстрадира Василев, то той може да бъде обвинен само по старото обвинение, докато България не поиска разрешение да бъде обвинен и по новото – за организирана престъпна група. Докато Сърбия не разреши в ново екстрадиционно производство, това няма как да се случи законно.

Досега процедурата по екстрадиция на обвиняемия продължава близо половин година – три съдебни инстанции се произнесоха с противоположни решения, а крайният акт (третата инстанция) е на сръбския министър на правосъдието. Ако екстрадицията започне отново, не можем да не се запитаме за кого работи държавното обвинение.

 



 

#КТБ #специализирана прокуратура #Цветан Василев #СГС #ГДБОП #Борис Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"