Откриха хомосексуалист от пещерната епоха

Откриха хомосексуалист от пещерната епоха
Екипът е открил скелета в края на миналата година в предградие на Прага. Главата му сочела на изток, а тялото било заобиколено от домашни съдове. Снимка: dailymail.co.uk
A A+ A++ A

Археолози откриха село близо до Прага, в което са се натъкнали на скелета на първия хомосексуалист от пещерната епоха.

Скелетът е на мъж и е на почти 6000 години. Той е погребан по същия начин, по който хората от неолита погребвали жените. Така вероятно е отчетена различната му сексуалност, предаде БТА.

Екипът е открил скелета в края на миналата година в предградие на Прага. Главата му сочела на изток, а тялото било заобиколено от домашни съдове. Такъв ритуал е характерен само за женски гробове.

Мъжете по онова време обикновено били погребвани с оръжия, чукове, кремъчни ножове. Сега същият екип е открил и селото, където е живял мъжът – отпечатъци от дървени конструкции на т.нар. „дълги къщи“, характерни за неолита.

През този период мъжете били погребвани легнали на дясната си страна, с глава на запад, а жените – легнали на лявата страна с глава на изток. Много характерни са и заравяните с тях предмети – домакински съдове и украшения за жените и оръжие за мъжете, както и храна и пиене за отвъдния свят.

„Хомосексуалистът“ е погребан, легнал на лявата страна, с глава сочеща запад. В гроба му са сложени домакински съдове, но не и оръжия.

Археолозите изключват всякаква случайност, защото погребалният ритуал бил много важен в тази епоха. Много по-вероятно е скелетът да е на мъж с различна сексуална ориентация, хомосексуалист или травестит.

Известен е и по-ранен случай на жена от мезолитния период, погребана като мъж. В древността сибирските шамани също са погребвани по този начин, но с по-богати дарове, съответстващи на високото им положение в обществото.

„Този случай е различен - каза Катерина Семрадова от екипа. – Смятаме, че това е един от първите случаи, които могат да бъдат описани като гроб на травестит или човек от трети пол в Чехия."

#археолози #скелет #хомосексуалист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »