Коя европейска страна ще загуби най-много от евентуален Brexit?

Коя европейска страна ще загуби най-много от евентуален Brexit?
Туитър
A A+ A++ A

Ирландия ще претърпи най-сериозни загуби от всички останали търговски партньори на Великобритания, ако на предстоящия референдум британците гласуват за излизане от Европейския съюз, показва т.нар. "индекс на чувствителност" на кредитната агенция "Стандард енд Пуърс", цитиран от телевизия CNBC.

Оповестеният тази седмица индекс на рейтинговата агенция измерва износа на стоки и услуги за Великобритания от 20 страни, които са изложени на най-голям риск при потенциален напускане на ЕС от Обединеното кралство. Това проучване изследва техните икономики, миграционните потоци, претенциите им към финансовия сектор на Великобритания и преките чуждестранни инвестиции в Обединеното кралство.

Несигурността по отношение на британските нови търговски и миграционни споразумения с Европа ще окажат своето влияние върху потоците от търгувани стоки, услуги и човешки капитал по 499 километровата граница на страната с Великобритания, посочва кредитната агенция, но в същото време отбелязва, че чашата не изглежда напълно празна. Ние очакваме, че много гъвкавата ирландска икономика ще успее да преориентира своята търговия към още по-големи търговски партньори, каквито са САЩ и останалата част на Европейския съюз при малко вероятния сценарий, при който Великобритания няма да постигне нови условия за съвестна търговия с ЕС в случай на излизането ѝ от съюза, прогнозира "Стандарт енд Пуърс", цитирана от БНР.

Малта, Люксембург и Кипър са следващите страни, които могат да почувстват негативни ефекти за техните икономики, ако Brexit стане факт. На този етап Малта и Кипър, които има дългогодишни исторически връзки с Великобритания, се възползват от по-високи нива на туризма и от големия брой население, работещо в Обединеното кралство.

Техният атрактивен климат привлича голяма част от пенсионерите на Обединеното кралство. Голяма част от кипърците също така работят във Великобритания и пращат обратно в тяхната страна парични преводи, равняващи се на около 0,6% от брутния вътрешен продукт, като това са най-високите нива на подобни преводи в Европа извън балтийските държави, посочва кредитната агенция.

Друга уязвима от подобен сценарий е икономика на Испания. Испания има големи финансови експозиции и преки чуждестранни инвестиции към Великобритания, по-специално чрез своите големи банкови дъщерни дружества за търговия на дребно и телекомуникациите операции, заяви "Стандард енд Пуърс". Подобно на останалите средиземноморски страни, Испания също разчита на огромно количество британски туристи и чужденци, които да увеличат нейните приходи.

 

#Ирландия #Великобритания #ЕС #Стандарт енд Пуърс #Brexit #население #Обединено кралство #Испания #Малта #Люксембург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »