Гръцки работници протестират срещу приватизацията на пристанища

Гръцки работници протестират срещу приватизацията на пристанища
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Десетки демонстранти блокираха офисите на гръцката приватизационна агенция днес като част от планираните протести срещу продажбата на двете най-големи пристанища, пише агенция "Ройтерс".

Приватизациите, които са ключово условие за спасителните програми на Гърция от 2010 г. насам, генерираха само малка част от първоначалната цел за 50 милиарда евро и срещнаха силна съпротива от страна на профсъюзите.

Воденото от левицата правителство спря продажбата на двете основни пристанища - в Пирея и Солун - когато спечели изборите миналата година, но възобнови търговете в рамките на договореното през август ново спасително споразумение на стойност 86 млрд. евро.

Гърция се съгласи да продаде 67% от пристанището в Пирея на китайския холдинг COSCO за 368.5 млн. евро, по-късно тази година трябва да се осъществи и продажбата на това в Солун. 1100 души работят в Пирея и 400 в Солун.

Работниците провеждат 48-часови стачки от края на май с искането да бъдат защитени при сключването на сделките. Преди дни протестираха и служителите в метрото, трамваите и електрическата железница в Гърция. Те са недоволни от закъснялото подписване на нови колективни трудови договори.

Браншовите сдружения обвиняват правителството, че по искане на международните кредитори на страната е допуснало градският транспорт да бъде разпродаден.

Новите мерки, приети от парламента, за да бъдат спазени условията по спасителния план, включват увеличение на редица косвени налози, от чието събиране правителството се надява да получи допълнително 1.8 милиарда евро. Със задна дата (от януари 2016 г.) се увеличават данъците върху недвижимите имоти и хазарта, а също и върху взаимните фондове и компаниите за управление на ценни книжа, ако годишните им постъпления са над 33 милиона евро.

 

 

#Гърция #пристанища #работници #протести #правителство #кредитори #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »