Николай Марков: Организираната престъпност е имплантирана в държавата

Николай Марков: Организираната престъпност е имплантирана в държавата
БГНЕС
A A+ A++ A

"Българската организирана престъпност е имплантирана в държавата. Разчистването на сметки за паркомясто е абсурдна теория. Най-малко хора от това ниво се съобразяват с паркиране. Те се занимават с всичко, което носи пари. Повечето от нещата са под контрола на държавата и много от престъпниците имат ангажимент към нея по определен начин."

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият шеф на НСО Николай Марков в коментар за жестоката престрелка в Слънчев бряг, която ни върна в мутренските години.

Според него за Митьо Очите има данни, че е щял да бъде ликвидиран, още когато е сключил споразумение с прокуратурата. "Той вече няма как да бъде търпян в тази среда, в която битува", посочи Марков.

Той изрази възмущението си, че няма друга държава в ЕС, в която да се случват такива престрелки, а същевременно мълчат хората, които конкретно са ангажирани с контрола на криминалния контингент.

"Шефът на НСБОП трябва да излезе и да каже какво се е случило. Нивата, които контролират тези групи, не са тези, които говорят", обясни бившият шеф на НСО.

Експертът не очаква нова вълна от такъв тип престъпления. "Тези хора вече са с костюми и вратовръзки. На високи нива в държавата са и няма да позволят на по-ниското ниво да ги компрометира", заключи Марков.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията темата за паркоместата и това кой колко да плаща от таксиметровите фирми, е един от пазарите, който от години се контролира от престъпните групи.

"Слънчев бряг е джунгла - наркотици, проституция, регулация на недвижимо имущество. Стрелбата е резултат на дълъг конфликт. Сезонът сега започва и се договарят правилата - кой, колко и какво ще получи. Имало е опит да се договори сделка, която другата страна е побързала да приключи", заяви Безлов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че държавата е разбила своите структури, а хората, работили по случая Митьо Очите, вече ги няма.

"Не са били аматьори хората, които са стреляли по Митьо Очите. И петте куршума са попаднали извън бронежилетката, която той е носил. Никога няма да имаме ниско ниво на криминална активност, но това през 90-те години повече няма как да се случи. Вече всичко е по-регулирано", каза още Тихомир Безлов.


#Марков #Митьо Очите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »