Шефът на КЗК иска промени в НК: Въвеждането на наказателна отговорност ще стопи картелните споразумения

Шефът на КЗК иска промени в НК: Въвеждането на наказателна отговорност ще стопи картелните споразумения
С всеки изминал ден има напредък по работата срещу картелните споразумения при горивата. / БГНЕС
A A+ A++ A

Има напредък по работата срещу картелните споразумения при горивата. Преди три месеца образувахме това производство и през това време успяхме да направим инспекции на място на всички компании включително на Асоциацията за газови и петролни продукти. Това заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов в рамките на Софийски форум на конкуренцията.

Държавата разчита много на КЗК за борбата срещу картелите. “Нека да започне дискусия за стартиране на наказателна отговорност за участие в картели. Това не е моя измислица, а нещо, което в 19 европейски държави съществува от години. Не казвам, че ще реши това въпроса, но ще ги минимизира$, каза шефът на КЗК.

Според Николов, ако собствениците на компании знаят, че могат да понесат наказателна отговорност при участие в картелно споразумение, ще се замислят сериозно преди да станат част от него. Затова Николов настоява да се стартира промяна в Наказателния кодекс и да се направят необходимите промени.

Николов заяви, че всичко, което е било възможно да се направи, за да се събере максимално възможният обем от доказателства по преписката, за да бъде напълно обосновано решението на КЗК срещу картела при горивата, е направено.

В момента екипът му събира информация, която е иззета, когато са претърсвали фирмите. Този процес тече заедно с представители на самите компании и сам по себе си е труден и нуждаещ се от повече време. В момента, когато приключи това, ще се премине към последния стадий - преценка на доказателствата, за да се излезе с обосновано и точно решение по този въпрос.

Николов допълни, че иззетите документи са от преди месец, но е необходимо поне още един месец, за да може да се мисли за приключване на процедурата.

Последното дело, с което германската комисия за защита на конкуренцията наложи глоби на хипермаркетите беше образувано през 2010 г., а постановлението е от сега - 2016 г.

Делата за картелно споразумение изискват време и прецизност, както и отношение на всеки от екипа, за да се запознае с всяко доказателство, за да бъде отразено в решението. За да тежи това решение то трябва да бъде обсъдено всяко доказателство, обясни Николов.

В основата на конкуренцията стои потребителят. Компаниите трябва да се конкурират, за да предоставят повече блага на потребителя, а не да влизат в съглашения, където да разпределят пазари и да определят цени обясни той.

Според него няма съмнение, че картелът е най-тежкото нарушение на конкуренцията и в резултата на такова поведение компаниите установяват една цена и не се конкурират, не правят нищо, за да намалят цената за потребителя.





 

#Петко Николов #КЗК #Наказателен кодекс #картелни споразумения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"