Бъчварова се похвали: Свързаните със стрелбата в Слънчев бряг са заловени веднага, това е прецедент

Бъчварова се похвали: Свързаните със стрелбата в Слънчев бряг са заловени веднага, това е прецедент
Румяна Бъчварова / БГНЕС
A A+ A++ A

За местно и национално издирване за случая с Димитър Желязков-Очите са обявени над 30 лица, в момента се издирва само едно от тях. Всички останали са заловени. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова от трибуната на парламента.

„В момента тече разследване и затова не може да бъдат представени всички детайли. Интерпретациите по този случай надхвърлят многократно границите на истината и морала. Разбирам политическата линия, уважавам правото на опозицията да има различно мнение, но истината е над всичко”, заяви Бъчварова.

Тя даде хронологията на събитието, като посочи, че инцидентът на 8 юни с Димитър Желязков-Очите възниква след като мъжът, който живее на семейни начала с дъщерята на Желязков е влязъл в пререкания с управителя на заведение в Слънчев бряг за място за паркиране.

„Имало е спречкване, при което са разменени удари между въпросното лице, предстоящ роднина на Очите и собственика на заведението. За случая не е сигнализирана полиция. Към 20.50 часа пред заведението са се събрали около 30 души-близки до Желязков, като малка част от тях са влезли в заведението. Дошли са по 1,2, а не в група, не са били с бронежилетки и не са били въоръжени. Последва разпра с хора от обкръжението на управителя на заведението, разменени са изстрели, при което е убит Александър Алексиев и са ранени трима, сред които и Димитър Желязков. Всички съучастници в конфликта са от тези, които са влезли, няма пострадали граждани”, обясни вътрешният министър.

Бъчварова посочи, че в хода на работа по случая е установено, че само Димитър Желязков е носел бронежилетка. „Сигналът е получен в 21.00 часа в РПУ-Несебър. Незабавно са проведени заградителни мероприятия в района на инцидента. На място са установени и задържани лица сред, които и вероятният извършител на убийството. Работата със задържаните продължава”, каза Бъчварова.

„Лицата са задържани непосредствено след стрелбата в района на произшествието. Прецедент е в последните години по отношение на стрелба по известни фигури от престъпния свят да бъдат задържани непосредствено след стрелбата и на мястото на стрелбата. В рамките на само час след получаване на сигнала бяха извършени огледи на място, разпитани са свидетели. За местно и национално издирване са обявени над 30 лица, в момента се издирва само едно от тях. Всички останали са заловени. От местопроизшествието са иззети две огнестрелни оръжия, газов пистолет и нож”, заяви Румяна Бъчварова.

„В 5 области на страната е имало полицейски действия тази нощ, във връзка с инцидента. Има започнато досъдебно производство по чл.116 от НК за убийството на Александър Алексиев и опит за убийство на Димитър Желязков. Окръжна прокуратура Бургас е повдигнала обвинение за убийството на Алексиев по време на престрелката в Слънчев бряг”, изясни Румяна Бъчварова.

Тя обясни, че конфликтът е възникнал спонтанно и няма данни да е подготвен предварително. „Факт е изключително бързата реакция на полицията и вчера при моето посещение беше специализирана като организация операцията, която се проведе тази нощ и ще продължи”, убедена е Бъчварова. Тя посочи, че по Черноморието са били планирани няколко специализирани операции, а тя ги е обеднила в една, която да се проведе незабавно. „Резултатите от операцията от тази нощ в 5 ОДМВР-та са, че са проверени 3194 лица, проверени лица, които представляват интерес са 238, 236 заведения са били проверени, интернет клубове-22, казина-140, заложни къщи-17, проверени сборища на лица, представляващи интерес, задържани са 90 лица тази нощ. Образувани са 34 досъдебни производства, съставени са 290 актове, 90 протоколи, установени са 9 издирвани лица и един автомобил”, добави вътрешният министър.

#Бъчварова #стрелбата в Слънчев бряг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници