Габриел: ЕС трябва да ограничи инвестициите от страни като Китай

Габриел: ЕС трябва да ограничи инвестициите от страни като Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските страни трябва да пазят ключовите си индустриални сектори от външни инвеститори като Китай. Това заяви германският вицепремиер и икономически министър Зигмар Габриел, цитиран от АФП.

Габриел реагира на намеренията на китайския технологичен гигант „Midea” да закупи германската компания в областта на роботиката „Kuka”. Икономическият министър изрази позицията си в коментар за бизнес седмичника „Виршафтс Вохе”. Габриел е на мнение, че ЕС трябва да е внимателен относно инвестициите не само с в секторите за сигурност и отбрана.

„Трябва да обсъдим дали да не се взимат предвид индустриалните интереси на ЕС, противостоящи на тези на инвеститорите, в сектори, които са стратегически за бъдещето на европейската икономика”, смята Габриел. „Секторите, в които са семената на просперитета и създаването на стойност през утрешния ден, се промениха. Трябва да вземем тази промяна предвид.”

„Мидеа”, която компания е позната предимно с пералните си машини и климатици, миналия месец отправи оферта за закупуването на дял от „Кука”. Китайците, които вече имат 13,5% от германската компания, искат да придобият най-малко още 30%, което би струвало 4,6 милиарда евро. Според Габриел е „нужно да се запитаме сериозно дали искаме инвеститори от трети страни (извън ЕС – б.р.) да влизат в пазарната ни икономика с държавни ресурси”, визирайки китайски компании като „Midea”.

„Не съм готов да жертвам работни места и компании на олтара на отворения европейски пазар”, добавя Габриел. На пресконференция вчера икономическия министър разкритикува инвестиции от „компании от страни, които не са отворили пазарите си”, в пряка атака срещу Китай. Острите коментари на Габриел предшестват само с няколко дни посещението на канцлера Ангела Меркел в Пекин.


#Китай #ЕС #Зигмар Габриел #Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"