Две трети от гърците нямали пари да си платят данъците

Две трети от гърците нямали пари да си платят данъците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над две трети от гърците посочват, че не разполагат с достатъчно средства, за да си платят данъците през тази година, сочи социологическо проучване. Данните от него излязоха броени дни след като властите призоваха гражданите си да внесат 30 милиарда евро налози, за да може Атина да изпълни изискванията на кредиторите за 2016 г. и да не се стига до нови орязвания на публичните плащания.

Въпреки надеждите, които премиерът и правителството дават да няма повече мерки за икономии, 78 процента от гърците смятат, че ще са необходими допълнителни такива мерки. В същото време 89 на сто очакват приетите промени на данъци и осигуровки да тласнат икономиката към рецесия.

На фона на тези песимистични очаквания за развитието на икономиката Международният валутен фонд (МВФ) призна, че договорената през 2010 г. програма за спасяване на Гърция е била доста нереалистична. Според представители на МВФ тогава са били заложени „прекалено високи цели за растеж, фискален излишък и приватизация“.

Междувременно в страната започва поредната серия стачки. Служителите на електротранспорта в Гърция, включително и тези от метрото, организираха вчера четиричасови предупредителни стачки срещу приватизацията на градския транспорт и забавеното подписване на колективни трудови договори. Браншовите сдружения обвиняват правителството, че по искане на международните кредитори е допуснало градският транспорт да бъде разпродаден.

В рамките на третия спасителен пакет Атина договори с кредиторите създаването на нов приватизационен фонд, който в продължение на 30 години да акумулира държавни активи на стойност 50 милиарда евро. Предвижда се половината от тези средства да бъдат използвани като гаранция за рекапитализация на банките, а останалите да бъдат насочени към икономическото развитие на страната и погасяването на държавния дълг.

 

#Гърция #гърци #данъци #мерки за икономии #приватизационен фонд #банки #рекапитализация #социологическо проучване #МВФ #рецесия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »