Полицаи ще ескортират софийските абитуриенти

Полицаи ще ескортират софийските абитуриенти
Младежите ще бъдат ескортирани от училищата до площад „Ал. Невски“, като движението по бул. „Цар Освободител“ от бул. „Васил Левски“ до президентството ще бъде затворено. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полицията в София тази година ще изпробва нов начин да не допуска инциденти по улиците с автомобили на абитуриенти.

Младежите от 14 училища ще бъдат ескортирани от 30 мотористи на специализираното звено „Сигма“ и Пътна полиция, съобщи директорът на столичния КАТ Богдан Милчев.

„Защо абитуриентите си показват главите, излизат извън колите, показват демонстративно поведение – защото са красиви и искат да покажат, че този ден е по-специален за тях. Затова ние ще експериментираме през тази година, ще им дадем възможност да се покажат пред цялото общество“, обясни той, цитиран от „Фокус“.

Младежите ще бъдат ескортирани от училищата до площад „Ал. Невски“, като движението по бул. „Цар Освободител“ от бул. „Васил Левски“ до президентството ще бъде затворено.

„Там се намират и ресторантите на тези 14 училища, в които абитуриентите ще прекарат своите вечери, и ние ще им дадем възможност да се разхождат в центъра на София, да покажат най-хубавите си тоалети, автомобили, охранявани от нас. Каним всички на парад на абитуриентите“, каза още Милчев.

Милчев добави, че от Пътна полиция са отворени и към останалите училища, които желаят да се възползват. Идеята е съгласувана със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

В дните около баловете мотористите ще обикалят и по различни маршрути с включени светлини.

От СДВР обявиха, че те ще следят абитуриентите да не се показват от прозорците на автомобилите. Заснетите шофьори, позволили това, ще бъдат глобявани впоследствие.

МВР отправи апел към родителите и близките на празнуващите да следят за пияни шофиращи. „Това се отнася особено за малките населени места, в които се разчита на това, че няма толкова полицаи“, каза директорът на ГД „Охранителна полиция“ Милчо Енев.

Той уточни, че над 500 заведения са проверени за спазване на изискванията за пожарна безопасност. Ще бъде засилен контролът и за внасяне на оръжия и пиротехнически средства.

По данни на столичната полиция абитуриентските балове започват от 24 май, а последният за тази година е на 16 юни. Направена е оценка и анализ и се оказва, че 95% от всички балове ще бъдат между 24 и 28 май. 46 училища, най-много, са на 25 май. На 24 май са 43 от общо 150 училища.

Извън експеримента с мотористите, около всяко училище в страната ще бъде осигурено полицейско присъствие, увериха от МВР, макар да изтъкнаха, че не могат да сложат полицай до всеки абитуриент.

#Богдан Милчев #директорът #КАТ #полицаи #абитуриенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »