Гърция отново е обхваната от стачки и протести, този път на ход са медиците

Гърция отново е обхваната от стачки и протести, този път на ход са медиците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лекари, медицински сестри и болничен персонал в Гърция организираха 24-часова стачка. Протестиращите медицински работници заявиха, че заради съкращенията и икономиите животът на пациентите е поставен в риск. И други държавни и общински служители в Гърция започнаха протести срещу реформите, които изпълнява правителството на Ципрас.

Лекари, медицински сестри, санитари и парамедици в гръцката столица Атина прекъснаха работа за 24 часа, оставяйки болниците само с персонал за обслужване на спешните случаи. Те протестират срещу съкращенията на служители и общото влошаване на ситуацията в здравеопазването заради намаляване на финансирането.

Медиците се събраха пред сградата на здравното министерство, носейки манекен на здравен работник със забит в сърцето на нож, символизиращ смъртта на сектора. 

"Това е пълно равнодушие от страна на държавата. Болниците нямат достатъчно медикаменти и консумативи. Финансирането им е занижено. Пациентите са в опасност, всеки ден умират хора, на които не може да бъде помогнато. Само двама здравни работници се падат на 40-50 пациенти. Това е срамно", коментира Константинос Кутруманос - председател на синдиката на работещите в болница „Сотирия”.

Лекарите обвиняват, че правителствените политики на строги икономии през последните 6 години на финансова криза са обрекли здравеопазването на бавно, но сигурно загиване. Демонстрациите на здравните служители бяха само част от общите протести на работници и служители в Гърция, които включиха още учители, работниците от метрото, трамваите, електрическата железница и други. Протестите са срещу увеличаването на данъците и орязването на пенсиите.

Сега Гърция очаква окончателното одобрение за поредния транш от 10 милиарда евро от третия спасителен пакет за икономиката й. ЕК смята, че Атина е постигнала достатъчен прогрес в изпълнението на реформите, което ще позволи на финансовите министри от еврозоната да отблокират нужните й пари на срещата си на 16 юни.

 

#Гърция #стачка #лекари #медицински сестри #парамедици #болници #недофинансиране #реформи #еврозона #пари #протести #учители #служители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »