206337 статии       |       409 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68562| EUR 1.95583| GBP 2.31788|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Кибератаките стават все по-мощни, чести и продължителни

9 юни 2016, четвъртък / 09:30; Коментари: 0
Send to Kindle
Кибератаките стават все по-мощни, чести и продължителни
Фейсбук

Редовният доклад за състоянието на интернет на компанията Akamai показва 125% увеличение на DDoS атаките през миналата година. Общото заключение на доклада е, че всички кибератаки стават все по-мощни, по-продължителни и чести.

Средната продължителност на една DDoS атака се е увеличила с 35% и вече е над 16 часа. Освен това се увеличава и тяхната мощ. През първото тримесечие на тази година са засечени 19 DDoS атаки с по над 100 гигабита в секунда. Това е със 137.5% повече спрямо същия период година по-рано.

DDoS атаките са един от най-популярните методи за блокиране на сървъри и услуги. Най-просто казано, този тип атаки "засипват" сървъра с огромен брой заявки за изпълнение в секунда, което води до неговото блокиране, защото просто не може да поеме такъв обем.

Отново през първото тримесечие на тази година Akamai е засякла 4523 DDoS атаки спрямо 3693 за същия период през 2015 г. При това става дума за повтарящи се атаки срещу едни и същи цели, а не увеличение и разнообразяване на целите. Akamai засича средно по 29 атаки срещу свой клиент спрямо 15 преди година.

Компанията отчита промяна в тактиката на хакерите. Преди те са се отказвали от атаките си към даден сайт, когато видят, че той е добре защитен. Сега правят обратното и усилват атаките с цел защитите да не издържат.

Освен това DDoS атаките са много лесни за изпълнение, като вече има множество сайтове, които продават подобни "услуги", при това на не особено високи цени. Най-атакуваният клиент на Akamai е регистрирал по три отделни DDoS атаки на ден. Най-голямата е била 289 Gbps, което е с 20Gbps по-малко от рекордьора през 2014 г., когато френски сайт е бил атакуван с 400Gbps.

Akamai отбелязва, че постепенно хакерите започват да комбинират различни типове атаки в едно. В 59% от случаите DDoS атака е засечена паралелно с друг тип атака, която цели не само блокиране на сървърите, но и преодоляване на защитите им. Специалистите допълват, че кибератаките стават все по-сложни и добре обмислени, затова е важно за компаниите да реагират навреме и да имат добри защити на сървърите си.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: