Гърците вече са тотални песимисти за икономиката си

Гърците вече са тотални песимисти за икономиката си
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

89% от гърците очакват новите мерки по отношение на данъци и осигуровки да тласнат икономиката към рецесия, а 78% смятат, че ще са нужни нови мерки.

Това сочи проучване на атинската търговско-промишлена палата, цитирано днес от електронните издания и БТА.

Песимизъм продължава да цари сред съседите не само по отношение перспективите на икономиката, но и за това, че изискваните от кредиторите на страната рестрикции ще ги ударят по джоба. Седем от десет запитани казват, че не могат да плащат данъците и осигуровките си.

Коментирайки тревожните сигнали от тази анкета представители на търговско-промишлената палата апелират за необходимостта от лансиране на мерки за развитие, които да дадат нова глътка въздух на пазара.

Само 6 на сто от гърците заявяват, че могат да се доверят на решенията, приети наскоро от правителството, а 5 на сто изобщо нямат мнение по тях. Едва 7 на сто вярват, че сегашната икономическа политика на правителството може да доведе до реализиране на целите. 15 на сто не са отговорили, а доста голям брой от запитаните са се въздържали от отговор.

69 на сто от участниците в анкетата казват, че изобщо не могат да откликнат на новите задължения, свързани с данъци и осигуровки тази година. Смята се, че този процент е с 10 на сто по-голям, отколкото през февруари 2014 г. 76 на сто пък са песимисти за финансовото си състояние.

Гръцкото правителство подписа меморандум за разбирателство с инвестиционната група, водена от Ламда Дивелопмънт/ Lamda Development/ за приватизацията на старото атинско летище Елиникон.

Сделката се очакваше с интерес, тъй като бе сред условията, поставени от международните кредитори на страната, за да може да стартира процедурата по изплащането на транша от 7,5 млрд. евро по третия спасителен пакет, съобщават гръцките вестници днес. Подписите под окончателния договор ще бъде положени в следващите месеци.

Меморандумът предвижда промени в първоначалния план на инвестиционната група, която е осигурила финансиране от Дубай и Китай. Сделката предвижда покупкопродажба на 100 процента от акциите на компанията, управляваща старото летище Елиникон. Новите актуализации включват значително увеличаване на общата инвестиция. Атина се надява нейният размер да възлезе на 8 млрд. евро.

В. "Прото тема" пояснява, че независимо от подписания меморандум правителството в Атина все още не е изпълнило останалите искания на кредиторите.

80 на сто от инвестицията за Елиникон се очаква да бъде осъществена в продължение на 12 години, а не на 15, както предвиждаше първоначалният договор по тази сделка, коментира в. "Нафтемборики".

В. "Та неа" цитира шефа на фонда, управляващ държавните активи на страната Стериос Пицорлас, който казва, че инвестицията ще сложи своя отпечатък върху новия път на развитие на страната.

Проектът за старото летище Елиникон предвижда изграждането на най-големия в Европа градски парк. Реализацията му ще осигури хиляди работни места, казва още Пицорлас.

Миналата година Гърция подписа споразумение с международните кредитори в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ, което предвижда приходите от приватизация да възлязат на 50 млрд. евро, които да бъдат включени в нов приватизационен фонд. Съгласно тази договореност половината от тези средства се предвижда да бъдат използвани за икономическото развитие, а другата половина - за погасяване на държавния дълг.

#песимисти #гърци #кредитори #икономика #меморандум #анкета #състояние #финанси #договор #данъци #осигуровки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?