Един процент от населението на земята са милиардери

Един процент от населението на земята са милиардери
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Милиардерите в света представляват около 1 процент от населението по света, но си поделят близо половината от световното частно богатство.

Това сочи годишният доклад на консултантската компания Бостън кънсълтинг (Boston Consulting Group - BCG), цитиран от Франс прес и БТА.

Общо 18,5 милиона домакинства притежават 47 процента от съвкупното богатство в света под формата на приходи, дългове и акции, се посочва в публикувания днес доклад. Общо те притежават около 78,8 трилиона долара малко повече от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

В САЩ домакинствата на милионери са най-много (8 милиона), следвани от Китай (2 милиона), на пропорционално те са с най-голямо присъствие в Лихтенщайн и Швейцария. Американските милиардери контролират около две трети от богатството на страната, което е доста по-голяма концентрация на богатство спрямо останалите страни, отбелязва Си Ен Ен.

В Азиатско-тихоокеанския регион - 44 процента от богатството се държи от милионери. Източна Европа, Близкия изток и Африка са другите региони, освен Северна Америка, където над половината от богаството се контролира от милионери - средно 55 процента.

#милиардери #богатство #приходи #акции #САЩ #Китай #милионери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »