284 наши военни се обучават в „Анаконда 16“. Те са българи-юнаци, не се боят от мечката, напълнила гащите на цяла натовска дивизия от страх

284 наши военни се обучават в „Анаконда 16“. Те са българи-юнаци, не се боят от мечката, напълнила гащите на цяла натовска дивизия от страх
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 31 000 военнослужещи от 25 страни-членки на НАТО и страни-участнички в инициативата „Партньорство за мир“, с около 2 900 специализирани машини на сухопътните войски, над 100 самолета и хеликоптери и 12 кораба вече се включиха в многонационалното учение „Анаконда 16“. То се провежда на полигоните, в тренировъчните центрове и авиобазите на Въоръжените сили на Република Полша, съобщават от МО.

„Анаконда 16“ е двустепенно учение - на оперативно и на тактическо ниво, с реални действия на местността, за подготовка и интегриране на националната система за командване и управление и военните структури, в съюзна, съвместна и многонационална среда.

Целта е да се тренират съюзнически и коалиционни сили при планиране и провеждане на операции в отговор на предприетите мерки за сигурност. Учението е най-голямата демонстрация на способностите на Алианса преди срещата на Върха на НАТО през юли 2016 г. в гр. Варшава, Полша.

Въоръжените сили на Република България са представени в многонационалното учение с 284 военнослужещи и 55 единици техника. От състава на Сухопътните войски в него участват 234 военнослужещи с техника, щатно оръжие, снаряжение, бойни припаси и екипировка, разположени на учебен полигон „Дравско Поморские”. Те са от състава на военни формирования 34 750 – Карлово, 32 990 – Пловдив, 46 690 – Пловдив и 42 600 – Мусачево.

От Военновъздушните сили участват 26 военнослужещи от военни формирования 22 800 - София и 28 000 - Граф Игнатиево. От тях 7 са летателен състав, и 19 - инженерно-технически и логистичен състав, със снаряжение, екипировка и инженерно-техническо имущество и два самолета МиГ-29. Българските военнослужещи и техника ще бъдат дислоцирани в 22-ра авиобаза в Малборк, Полша.

Както съобщи НовинитеБГ по-рано, едногодишна кафява мечка нахлу на военен полигон и изплаши над 3 000 финландски военни, съобщи местният в. "Италехти". Заради хищния бозайник ученията на армейците били прекъснати.

#НАТО #военни #учение #Полша #България #техника #МиГ-29 #екипировка #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »