Ислямски ритуали в "Света София" скараха Турция и Гърция

Ислямски ритуали в "Света София" скараха Турция и Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция и Гърция влязоха в дипломатически спор, след като турските власти позволиха през всеки ден от свещения месец Рамазан в базиликата "Света София" да се извършват ислямски ритуали.

Външното министерство в Атина заяви, че това "граничи с фанатизма". "Неразбираемо е да се провеждат мюсюлмански ритуали в храм от световно значение. Това разкрива липса на уважение", пише в. "Катимерини", цитирайки изявлението.

Говорител на турското външно министерство призова Гърция да покаже "здрав разум" и обвини страната, че нарушава правата на турското малцинство в Тракия и че от години не позволява да се построи джамия в Атина. Според гръцките власти мюсюлманското население в Тракия не е етнически турско, а религиозно малцинство.

Телевизионното предаване, което разпали спора, е дело на държавния религиозен канал TRT Diyanet. То ще се снима в "Света София" и ще се излъчва всеки ден в 02:00 часа в продължение на свещения мюсюлмански месец Рамазан.

Гостите и водещия ще обсъждат теми като братството в исляма, справедливостта, единството, солидарността и благотворителността. Разговорите ще бъдат приддружени с молитва и традиционна "сахур" закуска – яденето преди изгрев слънце, типично за свещения месец, когато е забранено да се консумира храна през деня, уточнява проправителственият в. "Дейли сабах".

Построена през шести век в Истанбул като християнска базилика, "Света София" бива превърната в джамия след падането на Константинопол през 1453 г. 

 

#Света София #Турция #Гърция #ислям #ритуали #Рамазан #Тракия #малцинство #мюсюлмани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"