Здравната каса все още преговаря с някои болници за договорите за 2016 г.

Здравната каса все още преговаря с някои болници за договорите за 2016 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Продължават преговорите по договорите с някои болници в страната за договорния период със здравната каса за 2016 г. Срокът за това беше до края на април, но има забавяния на места, където все още се изясняват детайли по условията. 

Вчера в съобщение до медиите Русенската многопрофилна болница обяви, че все още няма договор с касата, но скоро след това опроверга съобщението си, защото документите вече бяха пристигнали. От НЗОК обясниха, че днес ръководството на болницата в Русе и Регионалната здравна каса на Русе са се срещнали за финално договаряне. От централата на финансовата институция уточниха, че промяната в договора на МБАЛ-Русе за годината се изразява в съкращаването на само две бройки легла и финансирането за тях.

На практика няма прекратени договори от 2015 г. и те са все още в сила с всички миналогодишни партньори на касата. Затова и няма никакви проблеми с изплащането на дължими суми към болниците - те се плащат авансово, а след подписването на анекс за 2016 г. се прави проверка и се компенсира там, където има промени, коментираха още от здравната каса.

Заради забавянето в договорния процес обаче вече имаше негодувания от страна на една от най-натоварените болници в страната - "Пирогов". За кратко служители й бяха в готовност за стачни действия, защото заради несъгласието на болницата с условията и отказа й да подпише договора за 2016 г., касата не беше превела изработените средства за месец април и заплатите на работещите бяха под въпрос.

Двете страни се договориха да търсят компромисен вариант и парите бяха преведени на следващия ден след заплахата за стачка.

 

 

#здравна каса #болници #преговори #Пирогов #НЗОК #МБАЛ #стачка #договор #пари #компромис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници