Ердоган ратифицира законопроекта, който снема имунитета на депутатите, започва да разчиства неудобните

Ердоган ратифицира законопроекта, който снема имунитета на депутатите, започва да разчиства неудобните
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ратифицира законопроекта, който снема имунитета на депутатите срещу съдебно преследване. Промените бяха одобрени от Меджлиса на 20-ти май с гласовете на 376 депутати. Законът ще влезе в сила веднага, щом бъде обнародван в държавен вестник.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за лишаване на депутатите от имунитета им като по този начин отвари път за съдебно преследване и вероятното отстраняване на някои от тях от местата им в парламента.
Ердоган обвини прокюрдската формация Демократична партия на народите (ДПН), която е третата сила в парламента, че е политическо крило на въоръжените бойци от ПКК и настоява те да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Селахеттин Демирташ, лидер на ДПН отговори, че този закон е противоконституционен. "Правото ни на обжалване и защита беше отнето. По пътя към диктаторския режим, към който вървим, няма да допуснем да станем част от процеса, който президентът Ердоган желае".

Анализаторите виждат в законопроекта конституционната промяна, която ще даде възможност и ще улесни усилията на Ердоган за по-големи президентски правомощия, отбелязва Ройтерс. Освен това той може да доведе до разпалване на напрежението между кюрдските бунтовници и държавата. 

 

#имунитет #законопроект #депутати #президент #пълномощия #Меджлис #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"