Десетки ръководители на гръцки банки ще бъдат сменени

Десетки ръководители на гръцки банки ще бъдат сменени
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Поне 35 членове на управителните съвети на водещите гръцки банки скоро ще бъдат сменени. Причината е влизането в сила на нови и много по-строги правила за това кой може да ръководи търговските банки в страната.

Според "Катимерини" след оценката, която вероятно ще приключи в средата на юни, от четирите основни кредитора (National, Piraeus, Alpha и Eurobank) ще си тръгнат около 25 членове на борда. Освен тези банки, в които държавата има контролен пакет, значителни промени предстоят в по-малката Attica Bank, където се очаква да си тръгнат 12 от 13-те директори на управителния съвет.

Същата информация разпространи в сряда и "Уолстрийт джърнъл". Изданието посочва, че европейските кредитори на Гърция искат да се подмени една трета от състава на ръководните съвети на големите банки.

В текста специално внимание се отделя на бившия социалистически депутат Лука Кацели, която ръководи борда на National Bank of Greece SA и е определена като "едно от няколкото политически назначения, които според европейските регулатори подкопават доверието на инвеститорите към гръцките банки и затрудняват разчистването на планината от лоши кредити (около €100 млрд.)".

Гръцкият фонд за финансова стабилност нае американската HR компания Spencer Stuart да направи оценка на състава на управителните съвети на банките. От май насам неин екип е в Атина и провежда интервюта, продължаващи понякога по няколко часа, посочва "Уолстрийт джърнъл". Докладът на компанията би трябвало да се появи в средата на месеца и изданието твърди, че в четирите споменати банки се очаква смяна на около една трета от 55 членове на бордове без изпълнителни функции.

През октомври парламентът прие закон, силно ограничаващ кръга от хора, които могат да заемат подобна позиция. На практика с него бе затворена вратата за местни едри бизнесмени и бивши политици, тъй като в бордовете могат да попадат банкери с поне 10 години стаж. Има и други сложни изисквания, заради които вероятно ще бъде подновен половината борд на Piraeus Bank SA, казва източник на "Уолстрийт джърнъл", близък до банката.

В National Bank of Greece SA Лука Кацели - депутат от 2007 г., вероятно ще трябва да се оттегли, защото законът забранява на това ниво да има хора, заемали високопоставени политически постове през последните 4 години. Тя е икономист и обяснявала на европейските банкови регулатори, че да си политик не пречи да си добър банкер, както и че директори без изпълнителни функции има и в бордовете на доста европейски банки.

Но в гръцкия случай притеснението идва от необичайно тесните връзки на банките с политиката, пише "Уолстрийт джърнъл". "Гръцките банки бяха щедри към традиционните партии - "Нова демокрация" и ПАСОК, а партиите използваха отпуснатите средства за кампании и дори за превозване на симпатизанти от цяла Гърция за многолюдни митинги, както и за докарване от чужбина да гласуват. Партиите все още дължат на банките около 300 милиона евро, което хора от партийните структури казват, че не могат да бъдат изплатени сега, след като мнозина избиратели ги изоставиха заради ролята им за икономическата криза в Гърция."

 

#гръцки банки #мениджъри #правила #търговски банки #страна #депутат #банкери #стаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"