Стачки отново блокираха транспорта в Гърция

Стачки отново блокираха транспорта в Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пак стачки блокираха транспорта в Гърция. Протестират срещу приватизацията на държавни компании, предаде БНР. Правителството на Алексис Ципрас спешно се нуждае от финансова помощ от кредиторите и провежда масова приватизация въпреки недоволството на гърците.

За едно денонощие железничарите спряха всички влакове в Гърция. Презаверяват билетите на пътниците за следващите дни с предупреждение от синдикатите, че "стачката няма да е последна". Правителството активизира програмата за приватизация на Държавната железопътна компания, като работещите в железниците се страхуват от масови уволнения.

Продължават и щафетните 48-часови стачки на двете пристанища Пирея и Солун. Пътниците пътуват до съседни пристанища и след това се придвижват с автобуси. Синдикатите изразиха недоверие към обещанията на министри от кабинета, че приватизацията на пристанищата няма да засегне работещите в тях и ще се запазят местата им.

Спряха и метрото в столицата. Протестите са почасови, но до края на седмицата.

Повече средства за здравеопазването искат лекарите в държавните болници, които днес също са в стачка. Затворени са и всички учебни заведения.

Въпреки протестите и стачките, които затрудняват пътуващите в началото на туристическия сезон, правителството преминава към бързо приватизиране на държавни компании, за да изпълни споразумението с кредиторите. 

 

#Гърция #стачки #кредитори #еврогрупа #протести #пристанища #Пирея #Солун #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"