Плевнелиев пред Евраперламента: Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС

Плевнелиев пред Евраперламента: Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС
Росен Плевнелиев / БГНЕС
A A+ A++ A

Има много кризи. Една от тях е, че днес Русия не подкрепя принципите на международния ред. Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС, като внася недоверие в самата сърцевина на нашия проект. Това каза президента Росен Плевнелиев в обръщение пред Европейския парламент в Страсбург, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Опитва се да разруши и да събори основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона. Москва инициира обширна пропагандна операция в Европа, която изпраща послания на недоверие, а не на ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС”, заяви държавният глава, цитиран от агенция Фокус.

И това, което е по-голямата опасност – да подкопае доверието на европейците в интеграцията и в общата ни съдба. Целта е да бъдат отворени врати за призраци от миналото – национализма, популизма, Велики сили и сфери на влияние, интереси, които доминират и се противопоставят на принципите и ценностите”, допълни Плевнелиев.

Крим е Украйна и Украйна е Европа, смятам, че премахването на визите за украинските граждани е важна и спешна стъпка в подкрепа на Украйна, каза още държавният глава. По думите му никой не иска да се връща във времето, когато Великите сили са си разпределяли сферите на влияние. „Не можем още веднъж да позволим „политическите интереси“ да разделят и да окупират територията на суверенни държави”, категоричен бе той.

Това, което се случи в Украйна, с горчивина ни напомня, че постиженията на прогресивното човечество не могат да се приемат за даденост. Ние никога не сме искали да имаме нова война в Европа, но за съжаление днес има война в Европа и тя е в Украйна. За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа. Смятам, че премахването на визите за украинските граждани е важна и спешна стъпка в подкрепа на Украйна и за да може народът на Украйна да се чувства добре дошъл и подкрепен от европейците”, каза Плевнелиев.

Той коментира, че липсата на знание за миналото, ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. „Не трябва да даваме шанс на популистите да експлоатират невежеството или забравата и да променят миналото по техен вкус. Приветствам създаването на Европейски дом на Историята”, заяви президентът. По думите му, трябва да се насърчава запазването на спомена за трагичното минало и той да се предава на по-младото поколение.

И заедно с това най-важният урок – че свободата не е даденост и от всеки един от нас зависи да я защитаваме. И че мирът не е просто липса на война. Мирът е човешки права, мирът е върховенство на закона”, коментира още той и допълни, че всеки млад европеец трябва да може да види къде и как са станали битките при Вердюн или при Дойран и да разбере защо вече никога не трябва да се започва война. „Българският революционер Гоце Делчев мечтаеше за бъдещ свят, в който нациите никога повече няма да отиват на бойното поле, ще се съревновават само в областта на културата, науката и знанието. През 21 век споровете в Европа трябва да се разрешават в парламентите, а не на бойните полета. Европейският проект за интеграция превръща тази мечта в реалност”, коментира Росен Плевнелиев.

#Плевнелиев #Европейския парламент #Русия #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"