Въвеждат интелигентни тахографи за контрол на камионите и автобусите

Въвеждат интелигентни тахографи за контрол на камионите и автобусите
БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството одобри промени в Закона за автомобилните превози, с които в законодателството се въвеждат разпоредбите на Регламент 165/2014 относно т. нар. интелигентни тахографи.

Предстои Европейската комисия да разработи подробни технически правила за прилагането им, а ползването на интелигентни тахографи ще стане задължително 36 месеца след приемането на правилата, само за новорегистрираните превозни средства.

Чрез интелигентните тахографи автоматично ще бъде регистрирано местоположението на камионите и автобусите. Така проверките за спазване на времето за управление и почивка на водачите ще станат по-ефективни. Интелигентните тахографи ще имат възможност за осъществяване на връзка от разстояние между тахографа и контролните органи, което ще помогне при ранното откриване на възможна манипулация или злоупотреба с тахографа. Въвеждането на интелигентните тахографи ще подобри пътната безопасност и ще допринесе за справяне с проблемите, предизвикани от растящия обем на автомобилния транспорт.

С промените в закона се предвижда един и същи превозвач да има право да притежава или само лиценз на Общността, или само лиценз за превоз на територията на страната. В момента един превозвач може да има едновременно и двата вида лицензи. Лицензът за извършване на превози на територията на България позволява само вътрешни превози в страната, докато лицензът на Общността дава право на превозвача да извършва, както международни превози, така и превози в България. На практика, когато превозвачът има системни нарушения и му е отнет единият от двата лиценза, той може да продължи да извършва дейността си на територията на страната с другия лиценз. Това прави отнемането на лиценза неефективна мярка и я обезсмисля.

Забранява се издаването на лиценз, който е отнет през последните две години, освен на търговеца, така и на свързаните с него лица. Посочената мярка също има за цел отнемането на лицензите да се прилага ефективно, като се ограничи възможността свързани със същия превозвач лица да получат правото да извършват дейността. Тези промени ще се отнасят и за таксиметровите фирми.

С промените инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” ще имат правомощия да изискват сведения освен от водача, така и от пътниците в автомобилите. Това се налага за доказването на т. нар. нерегламентирани превози на пътници, при които водачи превозват пътници с леки автомобили, без лиценз и без други документи, на цената на билета за превоз с автобус. Със събирането на сведения от пътниците ще се улесни събирането на доказателства, че превозът е срещу заплащане.



#автобуси #камиони #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »