Номинираните за членове на новата КЗК вече са седем

Номинираните за членове на новата КЗК вече са седем
Юлия Ненкова е фаворит за председател на КЗК. / БГНЕС
A A+ A++ A

Седем вече са номинираните за членове на новия състав на Комисията за защита на конкуренцията. Срокът за издигане на кандидатури изтича утре.

Всички номинирани ще бъдат публично изслушани от депутатите в Комисията по икономическа политика, а избирането на новия седемчленен състав на антимонополния орган ще стане в пленарна зала.

Това е втората процедура, която Народното събрание провежда. Първата се провали след като номинираният от ГЕРБ премиерски съветник и бивш главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков си направи отвод. Този път Желязков не е кандидат на мандатоносителя. От ГЕРБ издигат за членове на КЗК Юлия Ненкова, която е дългогодишен заместник-кмет на София. Ненкова е съпруга на конституционния съдия Румен Ненков и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Ненкова е фаворит за председател на КЗК. Другата номинация на ГЕРБ е Георгица Стоянова, която е директор на правната дирекция в Министерството на отбраната. Тя бе кандидат и при предходната процедура.

Останалите кандидати също вече бяха участници в конкурса за избор на нов състав на КЗК. Левицата отново издига Анна Янева, бивш председател на БСП-София. Трима депутати от Реформаторския блок отново номинират Красимир Витанов, който в момента ръководи държавно предприятие към оглавяваното от Божидар Лукарски Министерство на икономиката.

От БДЦ номинират Красимир Гърбелов, който в момента е директор на Дирекция “Нелоялна конкуренция” в КЗК. От АБВ са номинирали Николай Илиев, адвокат от Ловеч. Независимият депутат Муса Палев е номинирал отново Красимир Дойчинов. До момента в деловодството на парламента няма внесена кандидатура на ДПС. В предишната процедура от партията бяха номинирали Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”.



#КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"