Проучване: "Заразата" Brexit плъзва из целия Европейски съюз

Проучване: "Заразата" Brexit плъзва из целия Европейски съюз
БГНЕС
A A+ A++ A

Антиевропейските настроения в ЕС се разпростират много по-далеч в общността от традиционно скептичната Великобритания, показват резултати от мащабно проучване на американския независим социологически център "Пю Рисърч Център", цитирано от агенция "Блумбърг".

На фона на предстоящия във Великобритания на 23-ти юни важен референдум за това, дали да остане в клуба на европейските нации, към който тя се присъедини през далечната 1973 година, проучване на анализаторската компания "Пю" сред повече от 10 хиляди души в цяла Европа показва, че избирателите от Италия и Полша до Гърция и Швеция са изгубили вярата си в ЕС. Населението на Франция - една от шестте държави основателки на съюза - вече гледа на блока по-слабо доброжелателно дори от хората в Обединеното кралство с оглед на негативното влияние от дълговата криза в еврозоната и бежански наплив в региона.

Британците не са единствените, които изпитват съмнения за Европейския съюз, заяви Брус Стоукс, главният автор на доклада на базирания във Вашингтон институт "Пю". ЕС изживява отново рязко намаляване на обществена подкрепа в редица от най-големите си страни-членки на съюза, посочи той, цитиран от БНР.

След гръцката дългова криза, която предизвика шокови вълни в еврозоната, повишавайки  безработицата и принуждавайки правителствата на години строги мерки на икономии, през миналата година над 1 милион имигранти пристигаха в Европа от Близкия изток и Африка, тествайки системите за социално осигуряване и идеалите за свободно движение в рамките на ЕС.

Във Франция, обхваната от икономическа мудност и възход на антиимигрантския Национален фронт, делът на хората с положително становище за ЕС се е понижил през тази година до едва 38% от 69% през 2004 година, показват резултати от проучването на американския независим социологически център "Пю Рисърч Център". В Испания, където преди време банковият сектор се намираше на ръба на колапс и през 2012 година се нуждаеше от финансова спасителна помощ от ЕС, също се отчита подобен спад - до 47% от 80%.

Проучването разкрива, че враждебността към ЕС разделя континента от север на юг и от изток на запад, оставяйки европейските лидери изправени пред огромни предизвикателства, за да възстановят доверието на обществото на фона на нарастващата подкрепа за популистките антиевропейски партии.

В Гърция, на чиито брегове пристигат повечето бежанци, 94 процента от хората отхвърлят способността на блока да се справи с проблема с миграцията. Този процент е само малко над 88-те процента от хората, които се чувстват по същия начин около 3220 км на север в Швеция - страна, чиято щедра социална система е крайната дестинация за хиляди лица, търсещи убежище. В Унгария и Полша, чиито правителства са във вокал с техните антиимиграционни позиции, неодобрението от управлението на кризата с бежанците възлиза съответно на 72% и 71%.

Според Стоукс, ако Великобритания гласува да напусне ЕС, нещата могат да станат още по-лоши. Мнозинството анкетирани във всяка страна смятат, че т.нар. Brexit ще причини сериозни щети. Такъв е случаят не само с естествените северноевропейски съюзници на Великобритания като Швеция (89% от шведите мислят, че излизането на Великобритания ще бъде лошо нещо) и Холандия (75%), но също така и в Гърция (65%), Франция (62%) и Италия (57 на сто.).

"Заразата" от Brexit се разпространява и по други начини, които се явяват, за да потвърди страховете на лидерите на ЕС, че референдумът във Великобритания и успехът на премиера Дейвид Камерън да предоговори условията за членство в съюза могат да предизвикат "ефекта на доминото" в целия единен блок.

Четиридесет и три процента от хората, анкетирани в традиционна проевропейската Германия посочват, че те са убедени, че някои от правомощията в ЕС трябва да се върнат обратно към националното правителство. Подобно мнение се споделя и в Швеция (47% от анкетираните), в Холандия (44%) и мнозинство в Гърция (68%). Това е сигнал, че дори британците да гласуват за оставане в рамките на ЕС, с това вероятно няма да се сложи край на настояванията за намаляване на обсега на правомощията на Европейския съюз, се посочва в доклада на "Пю Рисърч Център".



#"брекзит" #ЕС #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »