Рекорден брой евроскептици - над 50% в Германия и Франция

Рекорден брой евроскептици - над 50% в Германия и Франция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според ново проучване половината от електората в Германия, Испания и Холандия имат евроскептични възгледи, цитира изследователския център „Пю“ (Pew Research Centre), цитирано от британския в. „Индипендънт“.

В същото време над 60% от избирателите във Франция имат неодобрително мнение за ЕС. Според данните на „Пю“ в по-големите държави от континента се наблюдава значителен спад в подкрепата за съюза. В Гърция опозицията срещу ЕС достига 71%, а във Великобритания тя е 49%.

За сравнение през 2004 г. 69% от френските гласоподаватели и 58% от германските подкрепят ЕС. В същото време проучването показва също, че нито една европейска държава не иска делегирането на повече власт в ръцете на ЕС. Напротив, все по-голям брой хора искат връщане на правомощия към държавната власт. Близо две трети от гърците (68%) и от британците (65%) искат определени правомощия на ЕС да бъдат върнати на Атина и Лондон.

Множеството избиратели в Швеция (47%), Холандия (44%), Германия (43%) и Италия (39%) искат намаляване правомощията на ЕС. В същото време обаче по-голямата част от гласоподавателите във всички европейски държави, с изключение на Франция, не искат Великобритания да напуска съюза. Авторите посочват, че тяхното изследване е показало това, че британците не са единствените, които имат съмнения за Европейския съюз.

„Няма много ентусиазъм за предаването на повече власт на Брюксел. Докато британците се насочват към изборните урни само 6% от обществеността във Великобритания иска подобно нещо. Само 8% от гърците са благоразположени към повече власт в ръцете на ЕС“, посочват авторите.


#евроскептици #ЕС #скептицизъм #Германия #Франция #Холандия #Лондон #Атина #власти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"