Десетки почетоха паметта на избитите през 1946 г. членове на ВМРО

Десетки почетоха паметта на избитите през 1946 г. членове на ВМРО
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възпоменателна служба се проведе в църквата "Св. София" за убитите над 200 македонски българи - ръководители, членове и привърженици на ВМРО.

Иглика Маркова, дъщеря на Йосиф Марков - един от убитите на 7 юни 1946 г., заяви пред БГНЕС, че за баща си знае, без да има никаква сигурност в информацията, че е бил убит на 8 юни.

"Нищо не се знае за съдбата на тези хора", заяви тя. На 7 юни 1946 г. тези хора са били избити, а семействата им разселени и оставени на произвола на съдбата. Смята се, че заповедта за тези убийства е станала факт с одобрението на Москва и Скопие, като някои от хората са били арестувани и изпратени в съветски лагери. Единственият мотив за зверските убийства, е била убедеността на тези хора в българския произход на населението в Македония. Никой от близките на арестуваните хора не узнава какво се случва с тях, забранено им е дори да печатат некролози за избитите им близки. Още в Москва Тито е поискал тези хора от Сталин, разказа Маркова.

“Това са само неща, които ние сме чули, нямаме нито един документ, че е станало това”, допълва тя и обяснява, че това е направено, защото по това време се е подготвяла пълната мобилизация на Пиринския край и Тито е знаел как ще се противопоставят тези хора и е искал да си осигури спокойствие в едно престъпно дело.

Това е убийство на българи от българи.

“Моята искрена надежда е, че това, което се случи с нашите бащи заради техните идеали няма да се случи с никой друг и никой няма да бъдат избити като животни, допълни Маркова. Тази част от историята на България е важно да се помни, защото не се знае почти нищо за историята на страната ни след Втората световна война, освен това, което официално е дадено от властта и това, което е учено в училище - исторически факти, които времето показва, че са били манипулирани, убедена е Маркова.

Васил Станилов, който също дойде да почете паметта на убитите, заяви, че е дошъл да се поклони пред тези, които са станали поредната жертва, след идването на комунистическия режим. Тези хора, които са унищожени преди 70 години, са били едни от лидерите на македонската част от българския народ, за да се стигне сега, дотам македонците да твърдят, че не са българи, а в страната ни да няма политически елит. Това не е случайно, допълни Станилов.

 

#ВМРО-БНД #македонци #Москва #панахида #Тито #Сталин #убийства #Света София #църква #лагери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »