Страните от Шенген не могат да затварят чужденци за незаконно влизане, реши съдът на общността. У нас си плачат за тюрмата, следвайки българското законодателство

Страните от Шенген не могат да затварят чужденци за незаконно влизане, реши съдът на общността. У нас си плачат за тюрмата, следвайки българското законодателство
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдът на ЕС в Люксембург реши днес, че страните членки на ЕС, част от Шенгенското пространство, не могат да затварят чужденци само защото те са влезли незаконно на тяхна територия, предаде БТА, като цитира ДПА.

Съдебният процес започна преди рязкото увеличаване на миграцията към ЕС миналата година, но може да окаже въздействие върху решенията, вземани в отговор на големия брой пристигащи хора.

През март 2013 г. Селина Афум от Гана била спряна от френската полиция при тунела под Ламанша. Жената се возела в автобус, пътуващ от белгийския град Гент за Лондон.

Тя представила паспорт с име и снимка на друг човек и била арестувана за незаконно влизане във Франция. Ганайката обаче оспорила пред френските съдебни власти действията срещу нея и те се обърнали към Съда на ЕС за съвет по въпроса за законността на нейното задържане.

Магистратите днес решиха, че арестуването на гражданин на страна, която не е член на ЕС, само заради незаконно влизане нарушава правилата на общността и подкопава тяхната ефективност, тъй като забавя процедурите за връщане на лицето в неговата страна на произход или в транзитна държава.

Според съда правилата на ЕС позволяват затваряне на чужденци само ако те остават, въпреки че са обект на процедура за връщане, ако има вероятност процесът да бъде изложен на риск, ако лицето наруши забрана за повторно влизане в страната членка или ако извърши други престъпления.

По други два иска съдът на ЕС постанови, че търсещите убежище могат да оспорват решенията на дадена страна да ги изпрати в друга държава от блока, където молбата им да бъде разгледана, предаде "Блумбърг". Решението по всяка вероятност още повече ще разпали дебата за членството на Великобритания в ЕС, който е все по-ожесточен в седмиците преди насрочения за 23 юни референдум, пише медията.

Мигрантите имат право да обжалват издаденото спрямо тях решение за прехвърляне в друга страна, реши днес трибуналът в Люксембург. Мнението на магистратите се основава на Дъблинския регламент, според който молбата за убежище на дадено лице трябва да бъде разгледана в първата страна от ЕС, в която то попадне.

Политиката на ЕС към мигрантите е сред най-обсъжданите теми в дните преди референдума във Великобритания. Според евроскептиците в страната напускането на блока ще позволи на Обединеното кралство да упражнява по-голям контрол над собствените си граници и върху миграцията. Като аргумент те посочват официална статистика от миналия месец, според която премиерът Дейвид Камерън не е успял да спази обещанието си да намали броя на чужденците, избрали да се преместят да живеят във Великобритания.

Днешното решение вероятно още повече ще засили антиевропейските настроения в страната, споделяни дори от правосъдния министър Майкъл Гоув. Вчера той посочи, че Съдът на ЕС е "фалшива институция", която заплашва националната сигурност, и че липсата на граничен контрол в Европа улеснява терористите.

 

#граници #имигранти #затвор #Шенген #ЕС #Люксембург #Трибунал #съд #територия #Великобритания #членство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »