Малкият джихади Джони избягал в Швеция с майка си, минал транзит през България

Малкият джихади Джони избягал в Швеция с майка си, минал транзит през България
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Британското дете, което стана известно от пропагандни видеа на "Ислямска държава" и получи прозвището Малкия Джон Джихадиста, е тежко болно и е избягало, за да се лекува в Швеция.

За да стигне до Швеция 4-годишният Иса Дейри и майка му, радикализиралата се британка Грейс-Хадижа Дейри, са избягали от сирийския град Рака, бастион на ДАЕШ. Двамата са преминали през Турция, Гърция, България, Сърбия, Унгария, Словакия, Чехия, Германия и Дания, съобщава Sun. Те не са имали никакви проблеми при преминаването на границите, както и при приемането в шведската клиника.

"Иса претърпя операция преди няколко седмици. Никой не знае как майка му е успяла да избяга от Сирия. Нейният съпруг е швед, член на "Ислямска държава", а той има връзки в страната", обяснил пред Sun анонимен източник.

Информаторът добавил още, че за да стигнат до Европа Иса и майка му са променили имената си, за да не бъдат хванати.

В момента никой не знае къде се намират и двамата, но източникът е споделил, че вероятно Грейс-Хадижа и Иса ще се приберат в Англия.

Иса е дете от първия й брак с турски имигрант във Великобритания. От Sun уточняват, че са предали информацията, с която разполагат на британските власти.

През януари ДАЕШ разпространи две видеа, в които се виждаше малкият Иса заедно с джихадисти, избиващи няколко свои пленници, признали, че са били шпиони на западни държави. Тогава близки на Иса и на майка му разказаха, че тя е била отлична ученичка, преди да се радикализира, когато родителите й се разделили. После заминала с детето за Сирия, за да се омъжи за шведския джихадист.



#Ракка #ДАЕШ #ислямска държава #Сирия #британка #швед #видео #брак #Великобритания #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"