ЕЦБ: Нито една държава кандидат за еврозоната не отговаря на критериите

ЕЦБ: Нито една държава кандидат за еврозоната не отговаря на критериите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нито една от седемте държави кандидатки за влизане в еврозоната, сред които е и България, не отговаря на критериите за членство. Това се посочва в доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от финансовото издание „Маркет уоч“.

Според доклада макар и икономиките на България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция да са стабилни, тяхното законодателство не отговаря на стандартите на ЕЦБ. Текстът на ЕЦБ посочва, че седемте страни „спазват повечето от количествените икономически критерии, но нито една от тях не изпълнява всички задължения, поставени в договора, в това число и правните критерии за сходство“, предаде БГНЕС.

„В нито една от разгледаните седем държави правната рамка не е напълно съвместима с всички изисквания за приемане на еврото“, заявиха от европейската банка. „Несъответствия остават по отношение на независимостта на централните банки, най-вече във връзка с институционалната и финансова независимост на централните банки“, се казва още в доклада.

Докладът обаче не разглежда Дания и Великобритания, които, въпреки че са членки на ЕС, имат специално споразумение, което не изисква от тях да се присъединят към единната валута.

 

#валута #Великобритания #Дания #ЕЦБ #еврозона #критерии #задължения #договор #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »