Евросъюзът търси пари за стабилизиране на Африка и Близкия Изток

Евросъюзът търси пари за стабилизиране на Африка и Близкия Изток
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Европейският съюз (ЕС) ще отпусне незабавно още 500 милиона евро в подкрепа на програмата за контролиране на миграцията от Африка и Близкия изток. Това заяви първият заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс по време на представянето на проекта за нова програма на ЕС за стабилизиране на миграционната ситуация на континента.

Документът предвижда да се започне работа с ограничен брой страни като Йордания, Ливан, Нигерия, Сенегал, Мали и Етиопия. Част от усилията ще бъдат насочени към Тунис и Либия. "За начало ще се фокусираме върху подобряването на контрола по границите, а това ще изисква необходимото финансиране", каза той пред Европейския парламент в Страсбург.

За тази цел фондът на ЕС за незабавна помощ за Африка ще бъде попълнен веднага с 500 милиона евро от средствата на Европейския фонд за развитие. "Ние призоваваме всички страни-членки да се присъединят към нашите усилия, което ще позволи да доведем сумата до 1 милиард евро. И това може да бъде направено веднага", подчерта Тимерманс.

Освен това страните от общността трябва да се погрижат не само за допълнителното финансиране, но и за по-добрата мобилизация на вече съществуващите фондове. "Обединявайки нашите усилия ние можем да постигнем отпускането на 8 милиарда евро, които ще осигурят финансирането на стабилизационните програми в близките пет години", добави Тимерманс.

Говорейки за дългосрочните перспективи на миграционната политика на ЕС, Франс Тимерманс отбеляза, че първостепенната задача тук ще бъде подобряването на условията на живот в страните, от които идват мигрантите. "С тази цел Европа ще трябва да преразгледа традиционните модели на сътрудничество в името на развитието, привличайки към този процес частния капитал. По-конкретно, ЕС възнамерява да възпроизведе извън пределите на Европа доказалия се на модел на Европейски фонд за стратегически инвестиции", поясни Тимерманс.

Междувременно Съдът на ЕС постанови, че държавите от общността не могат да изпращат в затвора нелегални мигранти, само защото са прекосили границата на Шенгенското пространство.

Според магистратите държавите от ЕС нямат право да изпращат зад решетките хора от страни извън общността, които са влезли там нелегално, освен ако вече не са обект на процедура по депортиране.

 

#ЕС #Европейски съюз #Африка #Близкия изток #Франс Тимерманс #нелегални имигранти #затвор #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »