Реформаторският блок ще има един кандидат за президент

Реформаторският блок ще има един кандидат за президент
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички партии от Реформаторския блок се обединиха за обща кандидатура за президент, съобщиха от пресцентъра след заседание на изпълнителния съвет днес.

"Обединихме се за обща кандидатпрезидентска двойка и започваме обсъждане на имена и кандидатури, така че да се даде нова визия на президентската институция в България", заяви председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов.

Лидерът на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев каза, че на днешното заседание е изразена категорична воля от страна на партньорите в Реформаторския блок да започнат незабавни разговори. "Мнението на всички политически организации в Блока и на Гражданския съвет беше, че трябва да има единен кандидат за президент и вицепрезидент", каза Ненчев и определи това като много голям напредък. По думите му разговорите започват веднага.

На заседанието не е бил обсъждан вариантът за обща номинация с Патриотичния фронт. Отпаднала и е възможността за кандидат с ГЕРБ. По думите на Ненчев не по вина на Реформаторския блок.

Кандидатурата за държавен глава на Блока можело да е партийна или равно отдалечена от партиите, каза още той и уточни, че партиите ще се стремят да я излъчат възможно най-скоро.

Неотдавна лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска свикването на съюзен конгрес, на който да се вземе решение за един лидер на Блока. Последният опит за свикването на конгрес беше през септември 2014 г. - в средата на кампанията на предсрочните парламентарни избори, но тогава лидерите на ДБГ Меглена Кунева и на СДС Божидар Лукарски заплашиха с бойкот.

От СДС и ДБГ не са обсъждали конкретни имена. В позиция от април софийската организация на партията на Божидар Лукарски поиска кандидатът за президент да бъде непартиен.

От ДБГ до момента са посочвали профил за кандидат, на който пасвал съпредседателят на парламентарната група и шеф на изборния щаб Найден Зеленогорски.

#реформаторски блок #кандидат за президент #ДБГ #Меглена Кунева #ДСБ #Радан Кънев #Корман Исмаилов #Ненчев #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »