Дянков очаква 440 млн. лв. бюджетен излишък за април

Дянков очаква 440 млн. лв. бюджетен излишък за април
С около 4 на сто е нараснала търговията на дребно в 10 страни от ЕС, сред които и България, обяви още Дянков. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков очаква бюджетен излишък от около 400 млн. лева за месец април, обяви самият той по време на разискванията в парламента по Националната програма за реформи.

С около 4 на сто е нараснала търговията на дребно в 10 страни от ЕС, сред които и България, обяви още Дянков, цитиран от Дарик радио.

Финансовият министър припомни, че с 20 на сто досега се е вдигнала минималната работна заплата в страната, а от 1 юни предстои увеличение на минималната пенсия от 136 на 145 лева на месец.

Само ГЕРБ и независими депутати подкрепиха стратегията, всички останали бяха против, а „Атака“ не участва в гласуването.

Бюджетната позиция на България през изминалите месеци отчита подобрение спрямо предходната година, като към края на март 2012 г. дефицитът по консолидирания бюджет на касова основа е в размер на 0.9 на сто от БВП, посочи вицепремиерът.

По предварителни данни и оценки за април се очаква значително превишаване на приходите над разходите и излишък от около 440 млн. лв., което ще подобри допълнително бюджетното салдо, уточни той.

Дянков допълни, че според данните към края на април бюджетната позиция ще бъде на дефицит от 0.2-0.3 процента от БВП, или близо до балансиран бюджет.

Спрямо отчетения дефицит за първите четири месеца на миналата година дефицитът по КФП се е свил повече от наполовина, направи съпоставка той.

Фискалното подобрение по думите на финансовия министър се дължи изцяло на по-добро изпълнение на приходите и най-вече на ръста при постъпленията от косвени данъци.

За Синята коалиция с предвиденото в документа не се излиза от кризата, не се настигат доходите на европейските страни и няма промяна в качеството на живот на българските граждани.

„Няма как да се подкрепи такъв документ“, категоричен беше съпредседателят на дясното обединение Иван Костов.

Заключенията на МВФ са, че не всичко е розово, но от гледна точка на фискална, банкова и бюджетна политика България е сред малкото страни в Европейския съюз, които се справят добре, коментира Симеон Дянков заключенията от приключилата техническа визита на Международния валутен фонд.

#БВП #ЕС #Националната програма за реформи #Европейския съюз #Международния валутен фонд #България #МВФ #излишък #Атака #Синята коалиция #Иван Костов #Министър на финансите #вицепремиер #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »