ЕС без Великобритания ще е по-беден и по-малко либерален

ЕС без Великобритания ще е по-беден и по-малко либерален
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Европейски съюз без Великобритания ще бъде финансово по-беден, по-малко икономически либерален и в по-малка степен свободно търгуващ, по-малко атлантически и по-слабо отворен към бъдещо разширяване, пише Пол Тейлър за агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Гласуване за напускане на 28-членния ЕС в референдума на 23 юни не само ще нанесе тежък удар върху вярата на съюза в себе си и върху международните му позиции, лишавайки го от втората най-голяма икономика в него и една от двете главни военни сили. То също така ще пробие дупка в общия бюджет на ЕС и ще наклони баланса от открита, конкурентна икономика, каквато желаят Холандия, Швеция, Ирландия и централноевропейските страни, към протекционизъм и по-строга регулация.

Дори заклети европейски федералисти признават, че Великобритания има значителен принос в отварянето на вътрешния пазар на общността, в налагането на ориентирана навън външна политика и в утвърждаването на обща прагматична, основана на опита административна култура.

"Ние ще загубим присъщи на Великобритания ключови ценности - нейната глобална геополитическа визия, здравия й икономически усет, финансовото и юридическото й ноу-хау", каза Силви Гулар, френска депутатка в Европейския парламент от центристката група на либералните демократи АЛДЕ.

Радетелите за по-дълбоко интегриран политически съюз, центриран около еврозоната с 19 страни членки, не биха имали причина да се радват, защото евроскептиците и на други места биха получили стимул да настояват за техни собствени предоговаряния (за условията за членство) и за референдуми.

"Истинската опасност не е свързана с оставането или не в ЕС (на Великобритания), а вот за напускане, който може да даде тласък на разпадането на целия Европейски съюз", каза бившият белгийски премиер Ги Верхофстад. Убеден федералист, той бе представител на Европейския парламент в преговорите между британския премиер Дейвид Камерън и другите лидери на ЕС през февруари, които приключиха със споразумение Великобритания да бъде изключена от поставената в договора за ЕС цел за "все по-тесен съюз".

Вярно е, че голяма част от времето и енергията на ЕС през следващите две или повече години ще бъде погълнато от препирни около условията за изтеглянето и бъдещите отношения на Обединеното кралство с блока. Отделно от това историческата френско-германска ос в ЕС изглежда твърде слаба за постигане на съгласие за каквото и да е силно укрепване на еврозоната, поне не преди следващите избори в двете страни през 2017 г.

"Не смятам, че Европа може да се трансформира и да направи смел скок към интеграция при сегашния състав от политически актьори. Може би при техните наследници", каза Гулар.

Непопулярният френски президент Франсоа Оланд е в последната година от мандата си, а германският канцлер Ангела Меркел е с вързани ръце поради вътрешната съпротива срещу наплива на бежанци и срещу поемането на повече рискове, свързани с южните страни от еврозоната.

 

#Великобритания #ЕС #Ги Верхофстад #референдум #съюз #Европейски парламен #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"