София оттегли европейска заповед за арест срещу убиец на 60 души

София оттегли европейска заповед за арест срещу убиец на 60 души
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България оттегли искането за екстрадиция от Австрия на Аслан Гагиев (Джако) - шеф руската престъпна група, който е обвиняван в различни страни за организирането на повече от 60 убийства и десетки други сериозни престъпления, съобщи "Комерсант".

Според информация от наказателния съд във Виена, българските власти са оттеглили европейска заповед за арест на Гагиев, защото делото срещу Гагиев в България, което беше за фалшифициране на документи, е прекратено. Съдът в Австрия няма повече информация защо колегите в София са постъпили така.

Адвокати, специализирани в случаи на екстрадиция, смятат, че България е постъпила така, защото в страната ни наказанията за използване на фалшиви документи не са големи и от времето на предполагаемото фалшифициране е минало доста време.

Предполагаем лидер на „изключително брутална" руска организирана престъпна група бе задържан във Виена в средата на януари миналата година. 43-годишният Аслан Гагиев е бил издирван за поредица от убийства в Северен Кавказ, съобщават властите, цитирани от АФП.

Според сведенията, той е разстрелял шестима души, а други трима е ранил сериозно в периода 2012-2013 година. Освен това е използвал фалшив български паспорт.

Мафиотът е избягал в чужбина през 2013 година. Интерпол е информирал австрийските власти, че той може да живее там още в края на 2014 година. Това накарало местната полиция да извърши разследване. Гагиев бил напълно изненадан, когато бил арестуван и не се е противопоставил. 

Водената от него група е извършила множество убийства на държавни служители, водещи полицаи и техните семейства в Северна Осетия. Тя е започнала дейността си от 2008 г., информира австрийската федерална полиция.

Сред предполагаемите жертви са заместник на вицепрезидента на руската република, зам.-прокурор, кмет и началник на полицията.

 

#арест #Аслан Гагиев #заповед за арест #съд #Австрия #Русия #български паспорт #убийства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"