БНБ била готова да действа при проблеми в банки

БНБ била готова да действа при проблеми в банки
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

БНБ очаква, че провежданата оценка на качеството на активите на банките и предстоящите стрес тестове ще засилят доверието в банковия сектор, но централната банка е готова и да действа, ако в някоя от банките бъдат открити проблеми. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред "Ройтерс" по повод резултатите от проверката, които ще бъдат обявени на 13 август.

"Очакваме оценката на качеството на активите да потвърди стабилността на банковата ни система. В същото време ние сме напълно подготвени да предприемем действия за справяне с всякакви евентуални проблеми в отделни банки в рамките на вече установената рамка за възстановяване и преструктуриране", каза Радев.

Според гуверньора България е много по-добре подготвена да се справи с всеки банков проблем, отколкото през 2014 г., когато масовото теглене на средства доведе до фалита на КТБ и предизвика най-голямото финансово сътресение в страната от 90-те години насам.

Освен това финансовото министерство създаде фискален резерв от около 5 млрд. лв., който би могъл да се използва в подкрепа на банките, ако проблемите не могат да бъдат решени чрез пазарни транзакции, посочи Радев.

Проверките ще помогнат на банките и да оценят по-добре кредитните рискове и ще доведат до намаляване на процента на необслужваните кредити, който като цяло остана непроменен на около 20% от общите активи в края на март, добави Радев.

Той отбеляза, че е отчетено адекватно покритие за необслужваните кредити както по отношение на провизиите, така и на излишъка от капитал, които заедно покриват над 100 процента от необслужваните кредити в края на март.

 

#БНБ #гуверньор #необслужваните кредити #КТБ #Димитър Радев #стрес тестове #активи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"