Самолети ще пръскат срещу нодуларен дерматит в Благоевград и Кюстендил

Самолети ще пръскат срещу нодуларен дерматит в Благоевград и Кюстендил
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Утре (8 юни) и на следващия ден (9 юни) от 6 часа сутринта до 10 часа преди обед в областите Благоевград и Кюстендил ще се извършат пръскания с авиация срещу насекомите, пренасящи нодуларен дерматит. С обработката на площите се е заела Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Летателната техника ще излита от площадка край село Покровник, област Благоевград. От БАБХ уточняват, че ще бъдат третирани площи в землищата на село Покровник, Бараково, Мурсалево, Бураново, Пороминово, Бело поле, Рилци, Драгодан, Боровец, Българчево, Зелен дол, град Кочериново и град Благоевград. Целта е да се намали популацията на кръвосмучещите насекоми, които пренасят заразата на нодуларния дерматит. Вирусът се предава и по механичен път, но насекомите се считат за основен преносител на заразата.

Пръскането се извършва с летателна техника от около 10 метра височина над площите около констатираните огнища и зоните на големите водни басейни и поречието на реките. Общата площ на обработваните терени е 2 500 000 дка. Самолетите ще облетят и териториите по цялото поречие на българския бряг на река Дунав.

От БАБХ уточняват, че инсектицидните обработки са съобразени с нормативните изисквания за опазване на пчелите и заради това се извършва в ранните часове на деня от 6 до 10 часа сутринта, когато обикновено те са все още в кошерите и няма опасност да бъдат засегнати от инсектицидните препарати. Все пак, важно е стопаните също да поемат своята отговорност и да вземат допълнителни мерки, за да предпазят пчелните си семейства, като не ги допуснат в обработваните зони по време на третирането.

 

#БАБХ #нодуларен дерматит #пръскане #инсектицид #общини #Благоевград #Кюстендил #водни басейни #реки #пчели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"