Митрополит Антоний отрече руско влияние за бойкота на Всеправославния събор

Митрополит Антоний отрече руско влияние за бойкота на Всеправославния събор
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма руско течение в решението на Светия синод за отлагането на Всеправославния събор. Не бива да политизираме този събор, макар той да се е политизирал, защото като че ли тази тема с Московската патриаршия не се харесва на определени политически кръгове в нашата родина. Това заяви западно- и средноевропейският митрополит Антоний в предаването "Часът на Милен Цветков" на "Нова тевелизия" в понеделник вечерта.

Владиката каза още, че Светият синод към този момент наистина действа самостоятелно, и добави, че той има 15 членове, които са разнородни като характер и едва ли може да се приеме, че всички са част от "дългата ръка" на Московската патриаршия.

"Светият синод винаги е взимал решенията си самостоятелно. Това, че съвпадат позициите ни с Московската патриаршия и Грузинската православна църква, говори, че има за какво да бъде отложен този събор, а подготовката да бъде прецизирана и да проведем събор, който да свидетелства единството на православието, да реши до голяма степен въпросите, които касаят и богослужебния живот", обясни владиката.

Попитан не е ли това борба за надмощие между Московската и Вселенската патриаршия, Антоний посочи, че "борбата е да засвидетелстваме единството на православната църква и чистотата на вярата". По думите му имало е много спорове, но те не били въз основата кой да бъде по-голям от другия.

"Решението за отлагането на събора е взето единодушно, ако приемем, че старата гвардия на Светия синод по някакъв начин обслужва интересите на Московската патриаршия, младите трябваше да гласуваме против, трябва да бъдем далеч от такива конспирации", заяви 38-годишният митрополит, който също е член на синода.

По думите му решението на синода за отлагане на Всеправославния събор е било продиктувано от завръщането на представителите му в предсъборното заседание. В доклада си до синода те изразили притеснение, че така предложената и увърдена процедура за заседания на Всеправославния събор не дава възможност за диалог и промяна на предложените текстове. Тоест трябва да отидем там и макар и несъгласни с част от текстовете, ние трябва да ги подпишем, посочи той.

Според митрополит Антоний неподписването на документите на събора ще засвидетелства разединението на православните църкви. Затова смятаме, че е по-добре да се отложи, за да продължи неговата подготовка, за да бъдат изчистени всички въпроси, които могат да бъдат поставени под съмнение и да генерират конфликт, който ще представи православните църкви в недобра светлина, допълни той.

Според митрополит Антоний по-важните, но спорни въпроси са за обединението на православни и католици, за единния православен календар и всички православни да честват празниците заедно, както и за старшинството на подреждането на поместните църкви.

 

#Московска патриаршия #митрополит Антоний #Всеправославен събор #Светия синод #празници #църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »