В Атина се вдигат срещу „новата хунта“

В Атина се вдигат срещу „новата хунта“
Гръцки анархисти и леви атакуваха полицията с коктейли „Молотов“ по време на протеста в четвъртък. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Около 15 000 души по данни на полицията протестираха днес в центъра на Атина, за да заявят, че им е писнало от мерките за строго ограничаване на разходите.

Те направиха това по повод годишнината от потушаването на студентския бунт срещу военната хунта през 1973 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Към 15 ч. по Гринуич полицията преброила 15 000 души – главно студенти, активисти на радикалната левица и анархисти. Близо до парламента стана инцидент между група младежи, които хвърляха камъни и коктейли „Молотов“ срещу полицията, която отговори с използването на сълзотворен газ, съобщи полицейски източник.

Шествията за 17 ноември по традиция тръгват от квартала на Политехническия институт и стигат до американското посолство, преминавайки през площад „Синтагма“, където се намира парламентът.

Традиционните лозунги по повод годишнината от студентския бунт придобиха много актуално звучене, осъждащо „хунтата на банките, на ЕС, на МВФ“, както можеше да се прочете на един от плакатите, намекващ пряко за наложената на Гърция политика на строго ограничаване на разходите от нейните кредитори.

„Хунтата не приключи през 1973 г., бунт срещу управлението на ЕС и МВФ!“, можеше да се прочете на друг лозунг в шествието, което в началото се състоеше от около 5000 души.

38-годишният Аристидис се включил в шествието, защото се чувствал предаден от правителството, приело исканите саможертви от финансовите партньори на страната, за да възстанови финансите си.

23-годишната Марита, студентка в Политехническия институт, направи паралел между настоящето и миналото: „Настоящото правителство не е излъчено чрез избори. Какво е то, ако не хунта?“, запита тя.

#анархисти #демонстранти #протести #протест #Атина #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"