Две варненски училища в конфликт за сграда

Две варненски училища в конфликт за сграда
Родители сигнализираха, че по-малките ученици ще бъдат настанени временно в стаи под съседните блокове. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Математическата гимназия във Варна и Основно училище „Захари Стоянов“ започнаха спор за територия.

Двете учебни заведения ползват една сграда, но заради увеличения прием на ученици и от двете школа вече няма място за всички.

В двете училища учат около 2000 деца на две смени. Всички 76 класа ползват 32 стаи. Основното училище обаче няма къде да се побере, тъй като в последните години децата в него се увеличават непрекъснато, предаде bTV.

Директорът на ОУ „Захари Стоянов“ Тодорка Колева обясни, че школото е първо за прекалено много малчугани. Според нея училището обхваща много деца от всички местности от Златни пясъци до Варна.

Математическата гимназия обаче има претенции и към сградата, и към факта, че родителите предпочитат това училище пред други в града.

Основни училища в града има десетки, докато обучението в гимназията е уникално, каза директорът на МГ „Петър Берон“ Павлин Петков.

Родители сигнализираха, че по-малките ученици ще бъдат настанени временно в стаи под съседните блокове. Това ставало с подкрепата на общинската администрация.

Родителите настояха съотношението на ползване на класните стаи да стане 50 на 50 или гимназията да премине на кабинетна система и за всеки предмет големите ученици да се местят.

От Община Варна обясниха, че предстои местният парламент да гласува предложение да се запази досегашното статукво – 60 на 40 в полза на Математическата гимназия.

#Златни пясъци #ученици #директор #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »