Кремъл: Прехвърлянето на Русия от „партньори” на Берлин в „съперници” предизвикват съжаление и безпокойство

Кремъл: Прехвърлянето на Русия от „партньори” на Берлин в „съперници” предизвикват съжаление и безпокойство
Дмитрий Песков / БГНЕС
A A+ A++ A

Информацията за плановете на Берлин да прехвърли Русия от графа „партньори” в графа „съперници” предизвиква съжаление и безпокойство, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

За пръв път от 2006 г. Германия се готви да внесе промени в своята „Бяла книга” – ръководство в областта на политиката по националната сигурност на държавата, съобщи в. „Велт“.

В документа от 80 страници, съставен от министерството на отбраната с участието на останалите силови структури, са внесени редица ключови промени, в това число отнасящи се до Русия. Така, занапред Германия ще гледа на Москва не като на „партньор“, а като на „съперник“.

Същевременно членът на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Игор Морозов отбеляза, че „Бялата книга” отразява разсъждания за външната политика, но не е официален документ. Сенаторът призова да се обърне внимание на реалните стъпки от германска страна.

Според авторите на „Бялата книга” Русия размива границите между война и мир. „Москва отстоява интересите си с насилствени методи и самоволно променя гарантирани от международното право граници и затова представлява заплаха за световния ред в Европа, установен след края на „студената война“ – се посочва в ръководството. Отбелязва се, че Русия се отвръща от Запада, засилва стратегическото съперничество и увеличава военната активност по външните граници на Евросъюза.

Изброени са новите 10 основни риска пред Германия. На първо място е заплахата от тероризъм. “Ислямска държава”, “Ал Кайда”, но и други терористични организации са обявили Германия за свой враг и мишена, което представлява непосредствена заплаха за сигурността.

На второ място е посочен кибертероризмът и атаките с вируси. Новата агресивна политика на Москва е заплаха №3 за Германия. “Русия вече не е партньор,  а съперник. Чрез политиката си в Крим и Източна Украйна, където Русия прокарва своите интереси с военна сила и пренебрегва договорите, сключени след края на Втората световна война, Кремъл постави следвоенния европейски ред под въпрос”, пише в документа.

Като особена опасност от страна на Русия Германия квалифицира и т. нар. хибридна война или използването на дигитални и всякакви медии за насаждане на прокремълски гледни точки, манипулация на информации и унищожаване на реалните дискусии по различни теми.

Следващите опасности са „провалените държави” в Близкия изток и Северна Африка, притокът на имигранти, възроденото превъоръжаване, несигурността на преноса на гориво и други суровини, климатичните промени, епидемиите.

Същевременно канцлерът Ангела Меркел обяви, че Европа има интерес от икономическо сътрудничество с Русия и тя подкрепя създаването на общ икономически съюз, ако Русия започне да изпълнява споразумението от Минск. “За всички ще е по-добре, ако имаме едно икономическо пространство от Владивосток до Лисабон”, заяви Меркел на конгрес на ХДС в провинция Мекленбург-Предна Померания.


#Германия #Русия #Песков #партньор #съперник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »