Инспекторатът на ВСС смъмри шефовете на СГС и СРС

Инспекторатът на ВСС смъмри шефовете на СГС и СРС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет отправя редица забележки по отношение дейността и методите на работа на административните ръководители на две ключови съдилища у нас – Софийския градски съд и Софийския районен съд.

Това става ясно от Отчета за дейността на ИВСС, предаде БГНЕС. От документа се установява, че председателите на СГС и СРС и инспекторите на ВСС имат влошена комуникация. Отчетът разкрива ограничените правомощия, които ИВСС всъщност има при контрола над магистратите и ръководствата на съдилищата у нас.

При проверка на СРС са установени липсата на “приети и утвърдени вътрешни правила за разпределение на делата на случаен принцип”, пишат от ИВСС и констатират още, че отделни съдии несвоевременно насрочват разглеждането на делата и не спазват сроковете за изготвяне на съдебните актове.

“С изключение на СРС всички райони съдилища, в които са извършени комплексни проверки (28 съдилища - бел.ред.) са изпълнили дадените препоръки от ИВСС”, отчитат от Инспектората и уточняват, че въпреки няколкото напомнителни писма до председателя на СРС Методи Лалов, “до настоящия момент няма отговор на отправените препоръки”.

“Към момента на изготвяне на Годишния отчет за дейността на ИВСС, административният ръководител на СГС (Калоян Топалов - бел.ред.) не е уведомил главния инспектор за действията си по изпълнение на препоръките”, посочват съдебните инспектори по повод значителното количество констатирани негативни тенденции при управлението и дейността на СГС. В доклада се констатира още, че председателите на СГС и СРС не са предоставили информация – дали са изпълнили препоръките на ИВСС по налагането на наказания на съдии. При СГС става въпрос за трима съдии, а от СРС се очаква отговор за изпълнението на 42 предложения за наказания на магистрати.


#СГС #СРС #инспекторат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници