Скандал в Русия: Хакери откраднаха лични данни на 100 милиона потребители на ''ВКонтакте''

Скандал в Русия: Хакери откраднаха лични данни на 100 милиона потребители на ''ВКонтакте''
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Личните данни, сметки, имена и пароли на повече от 100 милиона потребители на руската социална мрежа "ВКонтакте” са откраднати и предложени за продажба, съобщи в неделя американският онлайн портал Motherboard.

Според информацията, хакерът, подвизаващ се под псевдонима Peace (лат.) е имал достъп до имената на потребителите на социалната мрежа, паролите им, имейл адреси и телефонни номера, които са били откраднати в резултат на атака срещу сайта между 2011 и 2013 година. Данните са качени за продажба в една от онлайн платформите в т.нар „тъмен” сектор на интернет (dark web).

Хакерът съобщава, че притежава лична информация и за други 70 милиона потребители на "ВКонтакте”, но засега не възнамерява да я продава, пише ТАСС. Според Motherboard друг портал, наречен LeakedSource е проверил данните и е установил, че 92 от 100-те избрани на случаен принцип профила са активни.

„ВКонтакте” е най-голямата социална мрежа в рускоезичния сегмент на Интернет. Тя е основана през 2006 г. от програмиста Павел Дуров като социална мрежа за студентите от университетите в Санкт Петербург, но през есента на същата година става общодостъпна. Средната й аудитория е около 65 милиона посетители дневно.

#потребители #ВКонтакте #Русия #САЩ #хакери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »