133 тела на удавени мигранти са намерени край Либия

133 тела на удавени мигранти са намерени край Либия
БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на телата на загиналите мигранти при бреговете на Либия расте. Това съобщиха от международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

Телата на 133 мигранти са били намерени в рамките на няколко дни по бреговата линия на западния либийски град Зуара, като 3/4 от тях са на жени. Открити са били и поне 5 удавени деца.

Според местните власти вероятно мигрнатите са тръгнали от близкия античен град Сабрата, като в тях не са открити никакви документи, а повечето от телата са пред разлагане.

Миналата седмица в района стотици мигранти изгубиха живота си в опит да достигнат Европа по море. Бежанците плащат стотици долари за място в лодките на трафикантите, които плават от Либия към бреговете на Италия, но често плавателните съдове не са добре екипирани, за да се справят с предизвикателствата на Средиземно море - само от началото на годината над 2 000 души са намерили смъртта си в опити да го прекосят.

Пътуването е в пъти по-опасно отколкото това между Турция и Гърция, между които се намираше и най-натовареният морски маршрут, докато не влезе в сила сделката за ограничаване на бежанския поток между ЕС и Турция през март.

#мигранти #Либия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"