АБВ се закани да сезира Брюксел за нарушения в енергетиката. Петкова: Финансовото стабилизиране и ясната визия за сектора не се харесват на всички

АБВ се закани да сезира Брюксел за нарушения в енергетиката. Петкова: Финансовото стабилизиране и ясната визия за сектора не се харесват на всички
Теменужка Петкова / БГНЕС
A A+ A++ A
Бяха казани неща от АБВ, които категорично могат да бъдат определени като манипулативна информация, неистини и лъжи. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС. Петкова даде контрапресконференция на пресконференцията на АБВ, която беше посветена на проблемите в сектор енергетика. „Бяха казани неща, които категорично могат да бъдат определени като манипулативна информация, неистини и лъжи. Усилията, които правителството полага за стабилизиране на сектор енергетика са наистина много сериозни и резултати вече са налице”, заяви министърът на енергетиката. Очаквайте подробности.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/biznes/energetika/4435549/

Бяха казани неща от АБВ, които категорично могат да бъдат определени като манипулативна информация, неистини и лъжи. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със заявката на АБВ да сезират ЕК за нарушения в сектор „Еенергетика” и по-конкретно за посещението на делегация от енергийното министерство в Япония.

Петкова даде контрапресконференция на пресконференцията на АБВ, която беше посветена на проблемите в сектор енергетика. „Бяха казани неща, които категорично могат да бъдат определени като манипулативна информация, неистини и лъжи. Усилията, които правителството полага за стабилизиране на сектор енергетика са наистина много сериозни и резултати вече са налице”, заяви министърът на енергетиката.

Петкова коментира, че само преди броени дни беше в България комисарят по енергетика, който даде достатъчно висока и адекватна оценка за онова, което се случва в сектор енергетика. „Финансовото стабилизиране на сектора и ясната визия за развитието му определено не се харесва на всички. Притеснително е, когато подобни неща се лансират в общественото пространство”, добави тя.

Относно посещението на екип на Министерство на енергетиката (МЕ) в Япония, министърът заяви, че от АБВ бяха поставени няколко въпроса, които, според нея се опитват да наведат на разсъждения, че някой прави нещо задкулисно, че някой отива някъде, води някакви преговори и разговори. „Такива задкулисни разговори може би са водели преди, но не и в мандата на нашето правителство-това няма как да се случи. Всичко, което се случва в българската енергетика и в нашия мандат се случва абсолютно прозрачно, с пълна яснота и съобразено с изискванията на законите и в защита на интересите на България и българския енергиен сектор”, каза Теменужка Петкова.

Относно това на какво основание наша делегация е била в Япония, Петкова обясни, че през февруари 2011 г. има сключен меморандум за сътрудничество между БЕХ и „Тошиба”. „В него изрично е записано, че всички решения и срещи, които се провеждат в рамките на този меморандум са правно необвързващи. Те са насочени единствено и само към сътрудничество на БЕХ с компанията „Тошиба”. Такива посещения са провеждани многократно в годините. В рамките на това посещение не са поемани абсолютно никакви ангажименти, свързани с обвързване на БЕХ или компании по отношение на определени проекти”, каза министърът.

„АБВ постави въпрос защо не е проведена обществена поръчка, когато се пристъпва към изпълнение и към сключване на договор с компанията „Тошиба”. Те дори обявиха, че ще сезират ЕК за нарушаване на Закона за обществени поръчки. Хубаво би било, когато някой говори подобни неща да се запознае преди това с нормативната уредба и директивата за обществени поръчки на ЕС. Няма никакви обществени поръчки или договори, защото нищо не е поемано като ангажимент”, добави тя.

 Петкова коментира, че в протоколите, които бяха обявени на пресконференция на АБВ няма нищо, от което да става ясно, че са поемани ангажименти. Така АБВ сами показаха, че информацията и „проблемите”, според тях, са абсолютно манипулативни и целят да въведат в заблуждение българската общественост, добави тя. По отношение на това защо в един от протоколите е казано, че България високо оценява сътрудничеството си с компанията „Тошиба”, тя заяви, че България има взаимодействие с тази компания през 42 години. Това е компанията, която е изградила Павец Чаира, работила е по модернизацията на ТЕЦ „Марица Изток” 2.

7 от 8-те блока в ТЕЦ-а са рехабилитирани и са производство на тази компания. „Другата силно манипулативна тема, която от АБВ поставиха е свързана с поемането на ангажименти във връзка с реконструкцията, рехабилитацията и подмяната на втората машина на ТЕЦ „Марица Изток” 2. АБВ лансира версията, че на срещата са поети ангажименти за подмяна на тази машина бе да се провежда обществена поръчка и при положение, че тази машина все още има работни часове. Когато се говори за тази втора машина трябва да е ясно, че тя е експериментална и е монтирана през 2000 г. от руски компании. Веднага след монтирането й е дала много сериозен дефект. След, което 2 години е била предмет на основен ремонт”, уточни Петкова. Тя допълни, че през 2005 г. е изготвен технически отчет какво се случва с тази машина след основният й ремонт. Резултатите от него сочат, че машината работи с много по-ниска ефективност от останалите машини. „Министерство на енергетиката, БЕХ и ТЕЦ „Марица Изток” 2 няма да направят нищо, което да бъде в противоречие с интересите на дружеството и холдинга. Няма обществена поръчка за тази втора машина, защото няма такова възлагане”, увери енергийният министър. Относно кредита, който БЕХ изтегли, за да може НЕК да плати просрочените си задължения на двете американски централи, енергийният министър посочи, че твърденията на АБВ и по нея целят да въведат в заблуждение обществото. „Неустойките, които НЕК трябваше да плати в случай на неизпълнение на ангажиментите са в размер на 3 млрд. лв. Това не бива да се забравя и, когато нещата се представят трябва да се представят в тяхната цялост. Това, че НЕК не можеше да плаща задълженията си към двете американски централи доведе до много сериозен дисбаланс на цялата система”, припомни Петкова.

Във връзка с това как са били избрани кредитните институции, предоставили заема и защо не е спазен ЗОП, Петкова беше категорична, че обвиняващите следва първо да се запознаят с изискванията на ЗОП, а не да се заканват да сезират ЕК за неспазването му. „БЕХ не попада в приложното поле на ЗОП, но има утвърдени правила за това как холдингът да извършва разходите си и тези правила са спазени“, допълни Петкова.

По отношение на твърденията, че заемът ще се отрази на цената на тока, тя поясни, че единствено лихвата по кредита се признава за разход, а тя е по-ниска от намалението по преференциалните цени, договорено с двете американски централи. Тя допълни още и че с преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар, договорите с двете американски топлоелектрически централи, отново ще бъдат преразгледани. „Правителството е достатъчно отговорно, много добре осъзнаваме за какво става въпрос, знаем в какво състояние поехме сектора и имаме визия и знаем как той трябва да бъде стабилизиран”, категорична бе Теменужка Петкова.

Относно въпроса на АБВ за правната защита по арбитражното дело за АЕЦ „Белене“, енергийният министър посочи, че става въпрос за търговски спор между две компании и няма нищо по-естествено от това да имаме адекватна правна защита. Ако някой не иска интересите ни да са защитени, нека го каже ясно“, призова енергийният министър.

По отношение на евентуалното изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, Теменужка Петкова заяви, че правителството има категоричната и последователна позиция, като параметрите за нова ядрена мощност са ясно записани в програмата на правителството. Там е предвидено, че такъв проект може да се реализира само, ако не се изисква държавна гаранция, при наличие на стратегически инвеститор и без договор за преференциално изкупуване на енергията.

#Петкова #посещение в Япония #Тошиба #обществени поръчки #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"