Форин полиси: Турция губи единствения си приятел в Европа

Форин полиси: Турция губи единствения си приятел в Европа
БГНЕС
A A+ A++ A

През тази година отношенията на Турция на практика с всички са неспокойни. Турските власти се разгневиха, защото Вашингтон взе решение да подкрепи в битката срещу „Ислямска държава“ (ИД) сирийските кюрди, които според Анкара са свързани с терористичните действия в Турция.

Отношенията между Анкара и Москва рязко се сринаха, след като турската армия свали през ноември миналата година руски бомбардировач за това, че е нарушил турското въздушно пространство. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се разгневи, след като на него му се присмяха по германската телевизия и заведе дело срещу комика Ян Бьомерман.

Като капак на всички тези неприятности в четвъртък германският Бундестаг с преобладаващо мнозинство от гласовете призна за геноцид изтреблението на арменците от Османската империя през 1915 г., извършвайки това, против което решително възразява правителството на Ердоган и което се старае да не допусне в други страни, включително и в САЩ.

В отговор Анкара отзова в четвъртък посланика си от Берлин. Ердоган, който сега е на визита в Кения, заяви, че резолюцията с признаването на убийствата на арменците за геноцид „ще окаже сериозно въздействие“ върху отношенията между Турция и Германия. А министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу написа в Туитър, думи, съдържащи тънък намек за [германския] нацизъм.

“Очернянето на историята на другите страни с помощта на безотговорни и неоснователни решения не е начин за прикриване на тъмните страници от собствената история“, написа Чавушоглу. През годините на Първата световна война /1914-1918/ са били убити около 1,5 млн. арменци, но Турция заявява, че тези числа за раздути и че убитите са били предимно жертви на гражданската война.

Президентът на САЩ Барак Обама не се реши да нарече тези убийства геноцид, макар по време на президентската си кампания през 2008 г. да беше обещал да направи това. Решението на немските депутати беше взето в особено сложен момент. Евросъюзът се опитва да поддържа и без това доста съмнителната програма, съгласно която Турция ще бъде длъжна да приема допълнително количество бежанци в замяна на безвизов режим за пътуване в страните от Евросъюза.

Анкара се надяваше, че опростеният режим на заминаване за страните от ЕС ще стане основа за последващото влизане на Турция в ЕС. И това, че Турция отзова посланика си от Германия – страната, която представлява нейния главен търговски партньор и инициатор на програмата за бежанците и безвизовия режим – определено не е най-удачната стъпка по пътя към ЕС.

В телефонен разговор с представители на изданието „Форин полиси“ Бюлент Алириза, основател и директор на турския проект на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, каза, че засега е рано да се говори до колко сериозно ще бъде в крайна сметка влиянието на гласуването в четвъртък върху дългосрочните отношения между двете страни. “Във времената, когато външната политика на Турция преживява труден период, Германия беше единствената страна, на която Турция би могла да разчита с надеждата за разбиране и поддръжка“, каза той. „Според мен това почти сигурно ще повлияе на германско-турските отношения, но въпросът е в това, какво още ще се случи в периода между отзоваването на посланика и ответните действия на парламента.“

И канцлерът Ангела Меркел явно е обезпокоена от това как многочислената турска общност, наброяваща в Германия 3,5 млн. души, ще реагира на решението на Бундестага. „Искам да кажа на хората с турски корени: ние не само се радваме, че сте тук, но също така вие сте част от тази страна“, каза тя в четвъртък. Независимо от станалото и Ердоган видимо също не е готов на пълно прекратяване на отношенията с Германия.

По думите на Алириза, макар че през последните години по адрес на Ердоган все по-често звучат критични изказвания от представители на различни правителства, властта в Турция както и преди се стреми да подобри обтегнатите отношения с много страни, които преди е смятала за свои близки съюзници. „Това трябва да се разглежда в контекста на продължаващото влошаване на отношенията на Турция с външния свят“, каза той. „Въпросът е в това, ще се влоши ли положението или ще се подобри – отчитайки, че Германия, която досега неотклонно поддържаше Турция, сега се намира в такава напрегната ситуация. Въпросът засега остава открит“.



#Турция #Германия #Ердоган #Меркел #САЩ #Обама #арменски геноцид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »