258 млрд. долара са глобалните загуби от екопрестъпленията

258 млрд. долара са глобалните загуби от екопрестъпленията
БГНЕС
A A+ A++ A

В света престъпленията с екологичен характер нарастват 2-3 пъти по-бързо от ръста на глобалния БВП. Равносметката е загуби, възлизащи на 258 млрд. долара на година. Това става ясно от доклад на Програмата за опазване на околната среда на ООН, изготвен съвместно с Интерпол, предадоха ДПА и БТА, цитирани от Investor.bg.

Тези престъпления включват незаконна търговия с екземпляри от дивата природа, корпоративни престъпления в дърводобивния сектор, в това число - незаконна сеч, незаконен добив на злато и на минерали, трафик с опасни отпадъци и измами на пазара на въглеродни кредити.

През последното десетилетие броят на този род престъпления се увеличава с 5-7% на година, пише в съвместния доклад на програмата на ООН и Интерпол. Това означава, че този род престъпления нарастват 2-3 три пъти по-бързо от растежа на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП).

Екологичните престъпления са и четвъртият най-голям престъпен бизнес в света след трафика на дрога, фалшификациите и трафика на хора. Сумите, които светът губи заради екологичните престъпления, са 10 хил. пъти по-големи от сумите, които международните агенции инвестират в борбата срещу него, а именно - 30 млн. долара, се припомня в съвместния доклад.

Бракониерството на някои от най-застрашените видове в дивата природа като носорозите и слоновете расте с над 25% на година за последното десетилетие, издава още документът. За последните 10 г. бракониерите са убили средно по 3 хил. слона годишно само в Танзания.

Слабото законодателство и недостатъчното финансиране на силите за сигурност в борбата им с екологичните престъпления позволяват на международни престъпни мрежи и въоръжени бунтовници да извличат ползи от незаконна търговия, която опустошава околната среда и застрашава с изчезване животинските видове, четем още в доклада.

В документа се посочва още, че транснационални престъпни организации вършат екологичните престъпления, за да перат пари от трафик на дрога. Незаконните златни мини в Колумбия, например, са смятани за един от най-лесните начини за пране на пари от трафика на дрога.

Международни престъпни картели също така търгуват с опасни отпадъци и химически продукти. Престъпни мрежи, занимаващи се с подобна търговия и свързани с конфликта в източната част на Демократична Република Конго, са похарчили 2% от приходите си, за да финансират 50 различни бунтовнически групировки там, се посочва като пример в доклада.

Незаконното експлоатиране на природните ресурси на тази страна пък носи на престъпниците приходи от 900 млн. долара на година.

#загуби #Интерпол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"