Европейската банка за възстановяване и развитие е оптимист за България

Европейската банка за възстановяване и развитие е оптимист за България
sxc.hu
A A+ A++ A

В Европейската банка за възстановяване и развитие са оптимистично настроени относно България. Това заяви пред БНР Сергей Гуриев, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие.

В банката считат, че страната ни е спечелила от слабото евро миналата година и растежът е бил сравнително висок. Предвиждал се растеж от 2,5 % за 2016 и 2017 г. Гуриев отбеляза, че това е горе долу на нивото на граничещите държави. От Европейската банка за възстановяване и развитие смятат, че това ще доведе до растеж на личната консумация заради по-ниска от очакваната инфлация.

По думите на Сергей Гуриев България е растяла чрез експорт, а сега ще расте чрез вътрешна консумация. Той отбеляза, че районът като цяло ще се справя по-добре от преди. Гуриев изтъкна, че в сравнение с други държави от региона, страната ни се справя добре.

Европейската банка за възстановяване и развитие постоянно променяла начина си на работа. Сега много повече внимание се отделяло на устойчивостта и всеобхватността на реформите, които банката подкрепя.

Постоянно се насърчавал диалогът с държавите, с които институцията работи, като се оценяват техните нужди. Идентифицират се пречките за развитие и се определят приоритетите за действията във всяка една държава.

Сергей Гуриев обясни, че банката търси проекти, които освен инвестиция, правят пазарите по-конкурентни. Инвестира се в знания, допринасящи за гъвкавостта и устойчивостта на пазарите в региона. Банката вярвала, че в дългосрочен план всичко това подкрепя и съхранява растежа.

 

#България #експорт #потребление #Европейска банка за възстановяване и развитие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"