Четирима души станаха жертва на наводненията във Франция

Четирима души станаха жертва на наводненията във Франция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Наводненията във Франция са отнели по последни данни живота на четирима души, а 24 са били ранени, съобщи днес френският премиер Манюел Валс, цитиран от "Франс прес".

От началото на стихията 20 хил. души са били евакуирани от различни населени места, като 17 500 - от района на Париж, добави Валс.

Заради наводненията, причинени от рекордните валежи, в Париж бяха затворени музеите Лувър и Орсе, които са край бреговете на Сена, а произведенията на изкуството качени на по-горни етажи, за да бъдат спасени от евентуално наводнение, уточнява БТА.

Властите затвориха и изложбения център "Гран пале" и Националната библиотека, които също са край Сена.

Управата на Лувъра обяви днес, че музеят няма да отвори врати до идната сряда заради операцията по преместването на 250 хиляди произведения на изкуството. Засега музеят Орсе е затворен само за уикенда. Някои метростанции в Париж в района на Сена бяха затворени, а минаващата покрай реката линия на градския влак RER C временно закрита.

Днес нивото на река Сена в Париж започна да намалява. През нощта то достигна 6.10 метра, а по последни данни е спаднало до 6.6 метра.

Метеоролозите запазват предупреждението за обилни дъждове през уикенда за 13 района във Франция, повечето в централната част на страната, в това число и района на Париж. Френската енергийна компания "Енедис" съобщи, че 17 хил. домакинства са все още без ток заради наводненията, основно в района на Париж и Централна Франция. Експерти предупреждават за евентуални наводнения през уикенда по течението на река Сена в района на Нормандия в Западна Франция.

 

#Франция #наводнение #щети #жертви #дъждове #уикенд #река #Париж #домакинства #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »