Сирия и Русия откриха нов фронт срещу „Ислямска държава” - град Ракка

Сирия и Русия откриха нов фронт срещу „Ислямска държава” - град Ракка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сирия и Русия откриха нов фронт срещу джихадистите в арабската държава - настъпват към столицата им Ракка. Правителствените сили са затегнали обръча около главния град на „Ислямска държава” в Сирия, докато към него настъпва и кюрдско-арабският алианс „Сирийски демократични сили”, подкрепян от Съединените щати. Същевременно УНИЦЕФ достави хранителни и образователни помощи в обсадения сирийски град Дарая.

Армията на Башар Асад, подкрепяна от руски въздушни сили, затяга обръча около Ракка, главния град на „Ислямска държава” в Сирия. Войските на режима започнаха настъпление към град Табка, който се намира на 50 километра от Ракка. Същевременно кюрдско-арабски бойни групи, подкрепяни от САЩ, напредват към Ракка от обратната страна.

Табка е дори по-важен от самата Ракка, тъй като се намира при язовирна стена, превърната от „Ислямска държава” в затвор”, заяви ръководителят на Сирийския център за човешките права, базиран в Лондон, Рами Абдел Рахман, цитиран от Франс прес. Завладяването на Табка ще означава прекъсване на източната снабдителна линия към Ракка. Войските на Асад са напреднали с 20 километра от петък насам, като сега са на 40 километра от Табка.

Водените от кюрдското малцинство Сирийски демократични сили, които включват в себе си също араби и асирийци от северната част на страната, са на 60 километра североизточно от Табка. По-рано тази година кюрдската Партия на демократичния съюз (ПДС) обяви автономия в контролираната от нея част от страната. Ходът среща неодобрението на режима на Асад и съседна Турция, но ПДС и милициите й продължават да имат подкрепата на САЩ заради непрестанните си действия срещу ”Ислямска държава”.

Междувременно конвой на УНИЦЕФ достави хранителни и образователни помощи за бедстващото население на обсадения град Дарая. Това е първата хуманитарна мисия на ООН в града от 4 години. За този период се смята, че стотици жители са починали от глад или недояждане.

 

#Сирия #Русия #джихадисти #Ракка #САЩ #Башар ал Асад #ООН #УНИЦЕФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници