Синодът отмени полета и резервациите за Всеправославния събор на остров Крит

Синодът отмени полета и резервациите за Всеправославния събор на остров Крит
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската православна църква окончателно реши да бойкотира Всеправославния събор, който ще се проведе след две седмици на остров Крит. Това съобщи пред Би Ти Ви Западно- и средноевропейският митрополит Антоний.

Той уточни, че вече е отменен полетът делегацията с Авиоотряд 28, с който Светият синод е щял да пътува, отменени са и резервациите в хотелите на остров Крит, където от 16 до 26 юни трябва да се проведе Всеправославният събор.

На 1 юни Светият синод взе единодушно решение в пълен състав да постави условия, които ако не бъдат изпълнени, българската делегация няма да участва.

Причината за това решение е формализирането на форума, каза митрополит Антоний. По думите му съборът не дава право на диалог. Трябва да отидем да гласуваме решения, които не можем да дискутираме и да променяме. А и трябва да похарчим 120 000 евро, които може и да се окажат повече, обясни още той.

На въпрос дали Българската православна църква не обслужва така Московската патриаршия, която също смята да бойкотира събора, митрополитът отговори, че тези твърдения са провокация и че всяка автокефална църква взема решенията си самостоятелно.

 

#православна църква #Свети синод #остров #Крит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »